Британската банка HSBC назначи Джон Флинт за главен изпълнителен директор. Той наследява на поста досегашния ръководител Стюарт Гъливер.

Флинт е част от банката от 1989 г. и отговаря за банкирането на дребно и управлението на богатството във финансовата институция. Той е един от най-приближените на Гъливер хора и ще заеме поста от 21 февруари 2018 г.

Новината идва на по-малко от 2 седмици, след като Марк Тъкър пое председателството на борда на HSBC. Изборът на вътрешен човек за ролята на главен изпълнителен директор беше очакван, след като Тъкър стана първият външен кандидат, оглавил борда на банката в нейната 152-годишна история.

"Джон има богат и задълбочен банков опит в региони, предприятия и функции. Той притежава голямо разбиране и отношение към наследството на HSBC, както и страстта да изгради банката за следващото поколение", заяви Тъкър.

Човекът, който иска да възроди най-голямата банка в Европа

Човекът, който иска да възроди най-голямата банка в Европа

Ключов ход е изборът на изпълнителен директор

Новата роля на Флинт бе приветствана и от досегашния изпълнителен директор Стюарт Гъливер.

"Основната ми роля като главен изпълнителен директор на групата е стопанисването и да предам компанията на моя наследник в по-добра форма, отколкото когато я получих. С Марк и Джон начело организацията е в добри ръце", заяви Гъливер, който ръководи HSBC в продължение на 7 години.

По време на мандата си Гъливер работи за преструктуриране на най-голямата банка в Европа, продавайки активи и прехвърляйки ресурси в Азия, като в същото време затeгna контрола вуправлението след серия от големи глоби.

Неговият наследник Флинт прекарва първите 14 години от кариерата си в Азия, преди да поеме поста в Лондон, включително и ковчежник на групата и ръководител на бизнеса си за управление на активи.

"Банката е много добре позиционирана за бъдещето, но трябва да продължим да внедряваме и ускоряваме темповете на промяна, необходими за посрещане на очакванията на нашите акционери, клиенти, служители и обществото като цяло", заяви Флинт.

Той ще получава основна годишна заплата от 1.2 млн. паунда с "фиксирана надбавка" от 1.7 млн. паунда годишно и пенсионна надбавка от 360 хил. паунда.

Договорът му предвижда и годишен бонус до 215% от основната му заплата и дългосрочен бонус до 320% от основната му заплата.