Най-голямата банка в Европа HSBC има нов председател на борда на директорите - Марк Тъкър. Той поема поста с една много важна задача - да назначи нов главен изпълнителен директор на банката до края на годината.

Тъкър ще поеме председателската роля от 1 октомври, след като неговият предшественик Дъг Флинт се оттегли. Назначаването му се смята за необичаен избор, особено за банка, която се стреми да излъчва ръководителите си от собствените си редици.

През последните 7 години Тъкър беше председател на борда на пан-азиатската застрахователна група АIA. По време на управлението му се извърши рекордното първично публично предлагане на компанията на борсата в Хонконг, което бе на стойност 17.8 млрд. долара.

Той е член на борда на директорите на Bank of England, както и член на Комитета за финансова стабилност и Комитета за одит и риск между 2009 г. и 2012 г.

Една от първите му цели ще бъде назначаването на нов главен изпълнителен директор на банката, тъй като настоящият Стюарт Гъливер обяви, че ще напусне през 2018 г.

Нарушавайки традицията, Тъкър заяви, че обмисля външни кандидати за ключовата позиция. Едно от споменаваните имена е това на Антонио Орта Осорио, председател на борда на директорите на Lloyds. Осорио обаче е ангажиран с изготвянето на 3-годишния си план за развитието на Lloyds, който представи през февруари 2018 г., така че едва ли ще напусне настоящия си пост.

Други кандидати за поста са Джон Флинт, който ръководи отделите за банкиране на дребно и управление на имуществото, Самир Асаф, управляващ инвестиционното банкиране и настоящият ръководител на HSBC Europe Антонио Симоеш, пише CNBC.

Акциите на банката нарастват с 15% на годишна база, стимулирани от обратното изкупуване и дивиденти през последните 12 месеца, а печалбата на компанията преди данъчно облагане за първата половина на 2017 г. се увеличава с 5%.

Обратното изкупуване се случва, когато компаниите изкупуват собствените си акции, които се търгуват на фондовата борса, намалявайки частта от ценните книжа, която е в ръцете на инвеститорите. Те предлагат начин за връщане на пари на акционерите - заедно с дивиденти - и обикновено съвпадат с покачването на акциите на компанията, тъй като ценните книжа стават по-ограничен брой.

Нарастването на печалбата идва след две слаби години за банката, която беше засегната от няколко скандала като глобата, наложена от Министерството на правосъдието на САЩ за изпиране на пари през 2012 г. и стратегиите за избягване на данъчното облагане, прилагани от швейцарския й клон.

Във Великобритания тя беше глобена за неправомерно продадени застраховки за защита на плащанията и беше една от 6-те банки, замесени в скандала за манипулиране на лихвите и индекса Libor през 2014 г.

Оттогава ръководителите Флинт и Гъливер работят усилено, за да подобрят активите и репутацията на HSBC, връщайки банката обратно към печалба през второто тримесечие. Въпреки това все още има много предизвикателства, сред които са начина, по който HSBC планира да се справи с нарастващите регулации и последиците от Brexit.

Като се има предвид, че 45% от приходите на HSBC идват от Азия, както и опитът на Тъкър в Bank of England, новият председател на борда донася със себе си богат опит. Анализаторите без съмнение ще наблюдават внимателно действия на новия ръководител и най-вече това кой ще избере за изпълнителен директор и каква стратегия ще приложи новото дуо за най-голямата банка в Европа.