Китайската компания Huawei наказа двама свои служители заради новогодишни поздрави, изпратени от официалния акаунт на компанията в Twitter, използвайки iPhone, информира Reuters.

Huawei, чиито мобилни телефони от серията P се конкурират с iPhone на Apple, по повод на Нова година пожела на последователите си "Happy # 2019" (Честита 2019 г.) в туийт, изпратен "чрез Twitter за iPhone".

Туийтът беше бързо премахнат, но снимки от екрана се разпространиха в социалните медии. 

Във вътрешно мемо на Huawei от 3 януари, цитирано от Reuters, старши вицепрезидентът и директор на управителния съвет на компанията Чен Лифанг, казва, че "инцидентът е нанесъл щети на марката Huawei".

Причина за грешката е, че платформата, която поддържа акаунтите в социалните мрежи на производителя, е имала "VPN проблеми" с използвания работен настолен компютър. Заради това за поста вместо това е бил използван iPhone с роуминг, за да бъде изпратено съобщението навреме в полунощ, посочват от Huawei в бележката.

Twitter, подобно на няколко чуждестранни социални медии като тези на Facebook и Alphabet, са блокирани в Китай, където интернет е силно цензуриран. За да получат достъп, потребителите се нуждаят от връзка за виртуална частна мрежа (VPN).

Huawei, която изпревари Apple като втори по големина в света продавач на смартфони по обем за периода януари-септември, отказва да коментира вътрешни проблеми пред Reuters.

Huawei заявява в официалната си позиция, че грешката е показала процедурна и управленска некомпетентност. В нея се казва, че компанията е понижила двамата си служители с един ранг и е намалила месечните им заплати с 5000 юана (728,27 долара).

Заплатата на един от служителите - директорът на Huawei за дигитален маркетинг - също ще бъде замразена за 12 месеца.

Това не е първият път, когато употребата на продукти на Apple е причина за подобен скандал.

Ху Ксин, главен редактор на националистическия таблоид Global Times, беше подигран онлайн миналата година, след като използва своя iPhone, когато изрази подкрепата си за Huawei и ZTE. По-късно той заяви, че действията му не са лицемерни, тъй като чужди марки не трябва да бъдат дискриминирани.