PPF Group - компанията, която стои зад българската телевизия bTV и мобилния оператор Yettel, обяви смяна в мениджмънта си. Иржи Шмейц ще стане нов главен изпълнителен директор на фонда на мястото на Ладислав Бартоничек. Решението е обявено от Рената Келнерова - съпругата на покойния Петр Келнер, който беше основател и мажоритарен собственик на PPF.

Бартоничек ще остане в компанията като член на новосформирания борд на съветниците.

Иржи Шмейц ще получи и опции за закупуване на акции, еквивалентни на до 10% от дяловете на PPF Group. Те ще могат да се реализират след срок от три години при условие, че бъдат изпълнени предварително заложените цели за увеличаване на дългосрочната стойност на групата. Иржи Шмейц е бивш акционер с 5% от дяловете на PPF Group.

"Нашето семейство е свързано с Иржи от дългогодишно приятелство. От 2005-а до 2012 година той играеше ключова роля в PPF, като често обсъждаше бизнес дейностите на групата с Петр в големи подробности. Той разбираше начина на мислене на Петр и затова съм много доволна, че Иржи прие поканата ми да стане главен изпълнителен директор на PPF", заяви Рената Келнерова.

PPF Group строи офис в Букурещ за €60 милиона

Собственикът на bTV строи офис в Букурещ за €60 милиона

Сградата ще удвои имотните активи на PPF в Румъния

Припомняме, че медийният магнат загина при инцидент с падане на хеликоптер през 2021 година. Внезапната смърт на Петр Келнер беше последвана от период, в който управлението на групата премина под контрола на Ладислав Бартоничек, който е миноритарен собственик във фонда.

В допълнение към назначаването на новия главен изпълнителен директор на PPF Group, Келнерова обяви и сформирането на Консултативния съвет на семейството - орган, определен да съветва семейство Келнер относно стратегическото развитие на PPF и доверителното управление на активите на фамилията.