Microsoft e най-скъпата компания в Америка и тя дори не е близо до друга фирма по пазарна капитализация. След като акциите на технологичния гигант се покачиха на 7-ми юни, пазарната стойност сега е над 1 трилион долара. Засега второто и третото място принадлежат съответно на Amazon и Apple, чиято капитализация възлиза на около 880 милиарда долара за всеки.

Акциите на Microsoft стигнаха рекордно високи нива, след като през последните дни се покачиха с 10%. Оптимизмът на инвеститорите за облачните услуги на Microsoft e един от факторите, на който се дължи скокът на акциите, пише Quartz.

Зад целия този успех стои главният изпълнителен директор на компанията Сатя Надела, чийто период се определя като ренесанс в компанията. Той обаче е отбелязал, че няма да празнува рекордната пазарна стойност, тъй като определя постигнатото като "незначимо" и дори смята, че би било неприятно, ако някой тръгне да чества постигнатите резултати.

Нещата обаче никак не изглеждат розови за Microsoft преди Надела да застане начело на технологичния гигант през февруари 2014 година. Компанията бе изпуснала бума на смартфоните, не успя да осигури конкурент за търсещата империя на Google и игнорира значението на социалните медии, когато бъдещето на операционната система на Windows и Office пакетът изглеждаше неясно.

Под ръководството на Надела обаче моралът и представянето на Microsoft се възстановиха. Надела насочи усилията на компанията за развиване на облачните услуги в лицето на платформата Microsoft Azure, която е сериозен конкурент на Amazon Web Services.

Основаната от Бил Гейтс компания държи 17% от глобалната инфраструктура за облачни услуги за 2018 година. А Amazon притежава дял от 32%, става ясно от проучване на фирмата Canalys.