Акционерите на най-голямата руска петролна компания "Роснефт", одобриха новия състав на Борда на директорите на "задочно" годишно събрание, съобщават от компанията, пише РБК. В Борда влизат 11 души.

За председател на Борда на директорите е избран Мохамед Бин Салех Ал-Сада, който е председател на попечителския съвет на Университета за наука и технологии в Доха (столицата на Катар) и е бивш министър на енергетиката и промишлеността на Катар.

Освен това, сред новите членове на Борда на директорите на "Роснефт" е бившият топ мениджър на Indian Oil Говинд Котис Сатиш. Той е първият представител на Индия в ръководството на руската компания. А компанията на Сатиш предоставя консултантски услуги за IT бизнес.

Друг нов член на Борда на директорите е Виктор Мартинов, ректор на Руския държавен университет "Губкин", който също така е член на Борда на директорите на "Газпром".

Новият председател на Борда на директорите на "Роснефт" Мохамед бин Салех ал-Сада преди ръководеше конференциите на ОПЕК, ръководеше дъщерните дружества на катарската национална компания Qatar Petroleum (сега QatarEnergy).

През 2017 г. в интервю по време на срещата на ОПЕК във Виена, той казва, че Катар е "щастлив" благодарение на сътрудничеството си с "Роснефт". "Винаги търсим възможности за дългосрочни инвестиции в стабилни компании, отворени сме - независимо дали в Русия или в други страни. Ние сме щастливи във връзка със сътрудничеството с "Роснефт", абсолютно", казва тогава новият шеф на най-голямата руска петролна компания.

Своите места в Борда на директорите на "Роснефт" запазват: бившият ръководител на Philippine Oil & Petroleum International Resources Ltd Педро Акино-младши, представителите на Qatari Qatar Investment Authority Фейсал Алсувайди и Хамад Рашид Ал-Моханади, академикът от Руската академия на науките Александър Некипелов, вицепремиерът Александър Новак, президентският помощник Максим Орешкин, председателят на Борда на "Газпромбанк" Андрей Акимов и Игор Сечин, главен изпълнителен директор на "Роснефт".

Саудитският холдинг Kingdom е инвестирал в руските енергийни гиганти "Газпром", "Роснефт" и "Лукойл"

Арабски принц инвестира милиони в руските енергийни гиганти "Газпром", "Роснефт" и "Лукойл"

Той е седмият най-богат човек в света за 2017-а