Индустрията в Русия е изправена пред рекорден недостиг на персонал — през юли 2023 г. 42 процента от предприятията са имали недостиг на служители. Това съобщава РБК , позовавайки се на изследване на Института за икономическа политика "Гайдар" .

Недостигът на персонал постави рекорд през април 2023 г., когато 35 процента от компаниите отчетоха недостиг на служители. Той също се покачи до най-високата си стойност от 1998 година.

Проблемът се засили през януари 2022 г. на фона на възстановяването на руската икономика след пандемията от коронавирус. Тогава една четвърт от предприятията обявиха недостиг на работници. Дефицитът започна да нараства поради антируските санкции, които увеличиха необходимостта от заместване на вноса, нарастващите държавни поръчки за отбрана и частична мобилизация.

Най-губещите сектори на руската промишленост

Най-губещите сектори на руската промишленост

Експерти признаха, че санкциите доведоха до загуби много предприятия в Русия

Според априлския мониторинг на пазара на труда на Централната банка през първото тримесечие на 2023 г. броят на заетите в руските компании е най-нисък от 1998 г. насам. Най-много от недостига на кадри страдат преработвателните индустрии, промишлените предприятия, водоснабдяването, минното дело, както и транспортът и складирането, отбелязват представители на регулатора.

"Има две причини за съществуването на трудни за заемане работни места. От страна на предлагането на пазара липсват работници с необходимата квалификация и специалности. Втората причина е, че работодателят предлага непрестижни работни места, с недостатъчно заплащане, с една дума, безинтересни за служителите, които потенциално могат да ги заменят", обясни Елена Варшавская, професор в катедрата по организационно поведение и управление на човешките ресурси в Висшата школа по икономика (ВШЭ), Елена Варшавская.

Вътрешни и външни сили крепят руската военна индустрия

Вътрешни и външни сили крепят руската военна индустрия

Западните санкции се оказват неефективни... но само в краткосрочен план

Министерството на промишлеността и търговията нарече недостига на персонал основният проблем на руската промишленост. Помощникът на президента Максим Орешкин каза, че недостигът на персонал е засегнал много сектори на икономиката, а намаляването на безработицата е довело до недостиг на работници, пише lenta.ru.

Кои икономически сектори в Русия пострадаха най-много от санкциите

Кои икономически сектори в Русия пострадаха най-много от санкциите

През септември компаниите като цяло в Русия не са имали печалба

Експерти от Центъра за макроикономически анализи и краткосрочни прогнози заявиха , че автомобилната индустрия и дървообработването са се превърнали в най-нерентабилните области на руската индустрия. Експертите приписват тези резултати на затварянето на западните експортни пазари и необходимостта от адаптиране към ограничаването на вноса на ключови компоненти.