Новият главен изпълнителен директор на Audi ще бъде директорът по покупките на BMW Маркус Дюсман, пишат днес германски медии. Както е известно марката Audi е в състава на концерна Volkswagen Group и е сред преките конкуренти на баварските автомобили в премиум сегмента. 

Експертът по разработването на двигатели Маркус Дюсман, е вторият висококвалифициран специалист от BMW, който преминава във VW Group след заминаването на Херберт Дийс през юли 2015 г., за да стане оглави марката VW. Дийс вече заема поста изпълнителен директор на VW Group от април тази година. 

От BMW обявиха в понеделник вечерта напускането на Дюсман по "лични причини", без да дават допълнителни подробности. Дюсман ще заеме новата си позиция "веднага щом той бъде в състояние да го направи", казаха от VW Group във вторник, информира Auto Motor und Sport. 

Групата Volkswagen се нуждае от нов изпълнителен директор в Audi след арестуването на бившия шеф Руперт Щадлер в средата на юни, като част от по-широко разследване за измамата с вредните емисии на премиум марката. След задържането на Щадлер, Audi назначи своя шеф по продажбите Брам Шот като временен заместник. VW и Audi заявиха, че смятат Щадлер за невинен, освен ако не се докаже друго. 

Маркус Дюсман е отговаря за мрежата от купувачи и доставчици на BMW от октомври 2016 години.