Нидерландският производител на медицински изделия Philips планира да съкрати около 4000 работни места в опит да рационализира организационната си структура, съобщи Ройтерс, цитирайки главния изпълнителен директор на компанията Рой Джейкъбс. През миналата година пазарната стойност на компанията спадна с около 70%.

Това е първото по-важно управленско решение на новоназначения Джейкъбс, който встъпи в длъжност по-рано през октомври. Компанията продължава да се възстановява от последствията от скъпото изтегляне на дихателни апарати и продължава да се бори с проблемите по веригата за доставки, които принудиха Philips да издаде предупреждение за печалба си през септември.

"Моят непосредствен приоритет е да подобря качеството на изпълнение на задачите, така че да можем да започнем да си възвръщаме доверието на пациентите, потребителите и клиентите", каза Джейкъбс в изявление. "Това предполага трудното, но необходимо решение за незабавно намаляване на нашия персонал с приблизително 4000 души по целия свят, чието вземане не би никак лесно за нас."

Съкращението ще засегне малко над 5% от глобалния персонал на Philips, който през миналата година е бил 78 000 души.

Очаква се разходите за реорганизация на компанията да достигнат приблизително 300 милиона евро през следващите тримесечия.

Philips съобщи, че коригираната печалба за третото тримесечие преди лихви, данъци и амортизация (EBITA) е спаднала с 60% до 209 милиона евро.

На годишна база продажбите за тримесечието са намалели с 6% до 4,3 млрд. евро. Проблемите с недостига на доставки са много по-лоши от очакваното и ще продължат да натежават върху продажбите през последните месеци на 2022 г., казаха още от Philips.