Президентът на Samsung Electronics Лий Кун-хи е заподозрян в укриване на данъци в размер на 8.2 млрд. вона (7.5 млн. долара) и в използването на банкови сметки, държани от служители, 400 млн. вона (368 000 долара), съобщава южнокорейската полиция, цитирана от Reuters.

Полицията разследва предполагаемото присвояване на фирмени средства, похарчени за ремонти на жилища от него и семейството му.

Това не е първото подобно провинение на президента на Samsung. През 2009 г. той беше осъден и впоследствие оправдан за укриване на данъци, след като бе въвлечен в скандал, в който използвал така наречените "взети назаем" сметки, държани от доверени служители.

Освободиха от затвора наследника на империята Samsung

Освободиха от затвора наследника на империята Samsung

След едногодишно задържане, той се връща начело на компанията

Според агенция Yonhap полицията е открила доказателства за нови банкови сметки, държани от служители, които Лий е използвал.

Това е поредният от серията скандали, свързани със Samsung, най-голямата компания в страната. Синът на президента - Лий Дже-йон, който е наследник на бизнес империята, бе освободен от затвора в началото на седмицата, след като апелативният съд намали наполовина присъдата му за подкуп и корупция.