След едногодишно задържане наследникът на Samsung Лий Дже-йон бе освободен от затвора, след като южнокорейският апелативен съд прекрати присъдата му за корупция, съобщава Reuters. 

Съдът освободи бизнесмена, макар да потвърди част присъдата му за незаконно присвояване и подкуп. Той е сред водещите фигури в корупционен скандал, който доведе до свалянето на бившия президент на Южна Корея Пак Гън-хе.

Обвиненият в корупция шеф на гиганта Samsung отива в затвора за 5 години

Обвиненият в корупция шеф на гиганта Samsung отива в затвора за 5 години

Лий Джие Юн беше замесен в скандал, довел до свалянето на президента Пак Кън Хе

49-годишният Лий, наследник на една от най-големите корпоративни империи в света, е задържан от миналия февруари. Първоначално той бе осъден на 5 години затвор, но впоследствие присъдата му бе намалена наполовина.

Бизнесменът бе обвинен, че е подкупил бившия държавен глава, за да му помогне да укрепи контрола си в Samsung Electronics - перлата в короната на най-големия конгломерат в страната и една от най-големите световни технологични компании.

Лий е спонсорирал с 6.4 млн. долара спортната кариера на дъщерята на най-близката приятелка на бившия президент. Според съда действията на Лий са "пасивно сътрудничество към политическата власт".

Арестуваният шеф на Samsung ще ръководи компанията от затвора

Арестуваният шеф на Samsung ще ръководи компанията от затвора

Той ще да провежда срещи с представителите на корпорацията

След като вече е свободен, корейският бизнесмен можеше да продължи с досегашната си работа, включително директор на Samsung Electronics. Той обаче няма право пътува извън Южна Корея без разрешение от съдия.

Някои юристи очакваха Лий да бъде оправдан, тъй като повечето доказателства срещу него са косвени. Случилото се обаче е сериозно петно върху имиджа му и мнозина в Южна Корея ще продължат да мислят, че едрият бизнес и политиците в страната взаимно си правят услуги.

Решението вероятно ще бъде обжалвано отново пред Върховния съд.