Дъщерната компания на южнокорейския гигант Samsung Group - Samsung Electonics, може да бъде разделен на две по предложение на американския хедж фонд Elliott Management, съобщава Seoul Economic Daily.

Тази стъпка ще позволи на ръководството да укрепи производителя на смартфони. От Elliott са представили своето предложение през октомври, като неговата идея е по този начин да се стимулира цената на акциите.

Бордът на директорите ще обсъди тази възможност на среща, насрочена за вторник, пише Reuters. Официално потвърждение от страна на компанията обаче все още няма.

Идеята е Samsung Electonics да бъде разделена на холдингово дружество, използвано за целите на собствениците, и оперираща компания. Освен това от Elliott предлагат изплащането на 26 милиарда долара специални дивиденти.

Последните финансови резултати на Samsung отчетоха срив на продажбите с 14,2%. Това беше един от най-големите спадове на производителя, като предишният подобен беше през четвъртото тримесечие на 2014 година, след като на пазара излязоха iPhone 6 iPhone 6 Plus.