Главният изпълнителен директор на Vodafone Виторио Колао трябва ще напусне мобилния гигант през октомври след 10 години начело.

Той ще бъде заменен от настоящият финансов директор Ник Рийд.

Колао обяви, че за него е било "истинска привилегия" да ръководи Vodafone. Той ще продължи да изпълнява задълженията си до момента на напускането и засега няма планове за бъдещото си професионално развитие.

Vodafone продължава експанзията в Европа

Вторият най-голям телеком в Европа продължава експанзията

Преговаря за активи в три държави от американска компания

Компанията е вторият най-голям мобилен оператор в света по брой абонати след China Mobile и работи в над 20 държави.

Новината за оставката му идва на фона на отчетените 2.8 млрд. евро годишна печалба от Vodafone, което е значително по-добре от записаните 6.1 млрд. евро годиша загуба за предишната година, когато компанията отписа индийския си бизнес.

Драматична трансформация

Колао бе начело на телекома в период на големи промени. През 2013 г. Vodafone продаде своя дял във Verizon Wireless на американската телеком група Verizon Communications за 130 млрд. долара. Това беше една от най-големите сделки в корпоративната история по това време.

Vodafone сключи сделка за $23 милиарда

Вторият най-голям телеком в света сключи сделка за $23 милиарда

Придобива активи в Румъния, Унгария, Германия и Чехия

Миналата седмица британският телеком плати 18.4 млрд. евро за покупката на кабелна телевизия и широколентови мрежи на Liberty Global в Германия и Източна Европа.

Колао е назначен за главен изпълнителен директор на групата през юли 2008 г. Под негово ръководство компанията е преобразувана от потребителски фокусиран 2G/3G мобилен оператор до глобален лидер в интернет на нещата, а клиентската база се удвоява - от 269 млн. до 536 млн. потребители в 25 държави.

"Беше истинска привилегия да ръководя групата през десетилетие на мащабна стратегическа трансформация, завършваща с доброто представяне в днешния ден", признава Колао.

И Vodafone обръща гръб на Великобритания

И Vodafone обръща гръб на Великобритания

Телекомът мести централния си офис от Лондон

Мениджърът получи специални благодарности от управителния съвет на телекома и неговия председател Хирард Клестърли.

"От името на борда бих искал да изразя нашата благодарност към Виторио за изключителния мандат. Той беше лидер за пример и стратегически визионер, който ръководи една драматична трансформация на Vodafone", заяви Клестърли.