Светослав Бенчев е новият председател на Българската петролна и газова асоциация, съобщиха от сдружението. Членовете на Асоциацията благодариха за успешната дейност на досегашния председател Живодар Терзиев, който оглавяваше асоциацията в продължение на два мандата. Според Устава мандатите на един и същи председател са ограничени до два.

Светослав Бенчев е част от екипа на БПГА от 2010 г., започвайки своята дейност като експерт по европейско и международно право. От 2015 г. изпълнява длъжността юрист, а от 2019 г. - главен юрист, длъжност, която заема в асоциацията до този момент. През годините е участвал в множество форуми, международни и национални работни срещи, работил е върху различни правни и нормативни въпроси. Познава отблизо дейността на асоциацията, особеностите на бранша, развитието и тенденциите на пазара на течни горива.

Светослав Бенчев е възпитаник на Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин Кирил-Философ". Той продължава образованието си в университета "Робърт Шуман" в Страсбург в областта на международно и европейско право. Завършва магистратура "Общностно право" в университета на Люксембург, след което специализира в Съда на Европейския съюз.

Работил е в частния сектор във Франция. Има магистратура "Право на интелектуалната собственост" от Центъра за изследване на интелектуалната и индустриална собственост в Страсбург. Съосновател на Асоциацията на българските студенти в Страсбург. Автор на статии, свързани с правото на ЕС в областта на данъчната политика и двойното облагане, със Закона за запаси от нефт и нефтопродукти, Закона за данък добавена стойност и др., както и на публикации в българския печат по актуални въпроси.

Българската петролна и газова асоциация е основана през 1999 година. В момента тя обединява 16 компании, които държат над 70% от пазара на горива. БПГА е национално представителна организация. Член на Българската стопанска камара.