Едва ли 14 февруари ще донесе много поводи за празнуване за Тиджане Тиам, тъй като това ще е последният му ден като главен изпълнителен директор на Credit Suisse, след като неговата оставка беше единодушно приета от борда на директорите на банката днес. Причината за решението му е шпионският скандал, в който се замеси банката. На поста той ще бъде наследен от директора на банката за Швейцария Томас Готщайн.

Тиам беше начело на швейцарската финансова институция в продължение на пет години, но през есента на 2019 г. се разкри, че бившият главен оперативен директор на банката Пиер-Оливие Буе е поръчал следенето на двама нейни бивши служители, включително бившият директор на поделението за управление на богатството Икбал Хан. Очаквано, първоначално Тиам посочи, че не знае нищо за шпионирането им.

Разследват ръководството на Credit Suisse за корпоративен шпионаж

Разследват ръководството на Credit Suisse за корпоративен шпионаж

Бившият оперативен директор на банката подаде оставка, след като пое отговорност

След разкритието за шпионирането на Хан, от Credit Suisse посочиха, че бившият им директор човешки ресурси Петер Гоерке също е бил следен, което подтикна разследване от местния регулатор FINMA. "Това несъмнено нанесе щета на Credit Suisse и причини тревога и болка на банката", посочи Тиам в изявление. "Съжалявам, че това се е случило и изобщо нищо такова не трябваше да става."

Икбал Хан е бил преследван по улиците на Цюрих от шпиони, назначени от Буе, въпреки че докато работеше за Credit Suisse е бил близък сътрудник на Тиам, тъй като именно чрез поделението за благосъстояние главният изпълнителен директор е обърнал политиката на банката от по-рисковата търговска дейност и стабилизира приходите ѝ.

Скандала доведе и до разрив между Тиам и председателя на борда Урс Рьонер, който всъщност назначи Тиам на позицията главен изпълнителен директор. Рьонер, за разлика от инвеститорите на банката, всъщност настоя за неговата оставка през изминаващата седмица.

Бивш банкер на Credit Suisse призна, че е получил подкупи за 45 млн. долара

Бивш банкер на Credit Suisse призна, че е получил подкупи за 45 млн. долара

Мозамбикската компания Privinvest Group е осигурявала крупни суми и на други служители на банката и местното правителство

Кариерата на Тиам до момента е интересна. Роден в Кот д"Ивоар, той завършва във Франция и започва работа в мениджърско консултантско бюро, преди да се присъедини към екипа на министъра на планирането и развитието на страната си. Той заема тази позиция, докато военен преврат не сваля правителството, след което Тиам е поставен под домашен арест. В последствие той става директор на компаниите за финансови услуги Aviva Europe и Prudential.