Когато американският технологичен гигант Apple публикува доклада си за разнообразието в компанията през миналата година, главният изпълнителен директор Тим Кук отбеляза, че „има още много работа за вършене”.

Затова донякъде е изненадващо, че в навечерието на срещата на акционерите на концерна през февруари бордът на директорите на Apple препоръчва инвеститорите да отхвърлят предложение за увеличаване на разнообразието в борда и висшето ръководство на компанията, предаде Quаrtz.

За справка вижте как изглежда изпълнителният екип на Apple:

Снимка 215897

Източник: Quartz

По подобен начин 8-членният борд на директорите е доминиран предимно от бели мъже. Изключение правят бившият президент на Boeing Джеймс Бел, който е чернокож; съоснователката на BlackRock Сюзън Вагнер и главният изпълнителен директор на Grameen America Андреа Джънг.

През 2015 г. Apple отчете, че 54% от служителите в САЩ, включително продавачите, са с бял цвят на кожата. Този дял се покачва до 63 на сто, когато става дума за шефовете на компанията.

Предложението за разнообразие в екипа на Apple идва от инвеститора Антонио Авиан Малдонадо II. Той критикува технологичния концерн за това, че е „старателно бавен” при увеличаването на представителството на малцинствата в ръководството и борда на директорите.

Не е рядко срещано инвеститори да призовават за по-голямо разнообразие в компаниите, в които са вложили средствата си. Редица проучвания са установили, че компании с разнообразие в управителните съвети обикновено се радват на по-високи финансови резултати.

В изявление от 6 януари бордът на Apple нарекъл предложението на Малдонадо „прекалено обременяващо и ненужно”, като цитирал усилията на компанията в тази посока:

- осигуряване на стипендии за чернокожи студенти

- предоставяне на iPad, MacBook и Apple TV за нуждаещи се училища в САЩ

- спонсориране на конференцията Grace Hopper за жените в технологиите.