Сънят е от изключителна важно значение за качеството на работата. Често обаче, когато хората са натоварени и заети, първото нещо, което пренебрегват е именно сънят.

Ако се усещате, че посягате към третата си чаша с кафе за деня, Entrepreneuer представя 10 начина за оптимизиране на съня.

Носете очила, блокиращи синята светлина

Взирането в екраните на различните електроники преди лягане нарушава съня, защото светлината, идваща от тях, потиска хормона на съня мелатонин. Повечето хора не могат да се откажат от гледането на телевизия или ползването на телефона си вечер и за тях има очила, блокиращи синята изкуствена светлина, идваща от тези устройства. Така тялото може спокойно да се подготви за възстановяващ сън с минимални усилия.

Създайте си сутрешна рутина

Идеалното време за събуждане е 90 минути преди започването на работа. Не се поддавайте на изкушението да проверите имейлите и съобщенията си, защото все още не сте напълно нащрек, за да ги осъзнаете или да им отговорите както трябва.

Другата причина да ги избягвате сутрин е, че хормонът на стреса кортизол е във връхната си точка тогава. Изчакайте 15 до 90 минути, докато се събудите напълно, закусите и се хидратирате. Ако имате нужда от мисловна стимулация, може да почетете книга.

Снимка 218545

Източник: GettyImages

Опитайте да тренирате сутрин

Данни от университета Апалачиан в САЩ показват, че сутрешната тренировка подпомага по-добрия сън през нощта. Тези, които спортували в 7 сутринта, са спали повече и по-дълбоко от другите две групи, които го правели в 13 и 19 часа.

Това не значи задължително да се натоварвате с интензивни тренировки. Йогата, както и ходенето пеша или с колело до работа също вършат работа.

Стойте повече на слънце

Доказано е, че получаването на повече слънчева светлина помага да спите по-добре вечер. Тя покачва нивата на серотонин, наглася биологичния часовник към дневно време, подобрява бодростта и изпълнението на задачите ни. Стойте на слънце или на свеж въздух сутрин, докато пиете кафето си, за да започнете правилно деня.

Ако работите в офис далеч от естествената светлина, пробвайте да седнете близо до прозорец. Може също да се разходите след обяд за 15 минути, за да изложите тялото си на слънчевата светлина.

Снимка 301579

Източник: GettyImages

Избягвайте алкохола

Алкохолът може и да помага за бързото заспиване, но нарушава циклите на съня. Мозъкът и тялото не се възстановяват напълно, ако сте пили.

Избягвайте напрежението вечер

Не пийте кафе поне 6 часа преди лягане, защото горе-долу толкова време ще му отнеме да напусне тялото.

Опитайте да не отговаряте на имейли и съобщения, преди да заспите, за да не рискувате потенциална стресова ситуация да ви държи будни. Обяснете, че не сте на разположение 24/7 или проверявате имейла си само 3 пъти на ден, а ако има спешен случай, могат да позвънят.

Оставете шумните видео игри и екшън филмите за уикенда. Почистете спалнята си от хаоса и работните материали.

Създайте си вечерна рутина

Спокойна дейност като плуването вечер помага за проясняване на ума след забързания ден. Приглушете светлината в дома. Напишете на един лист мислите си от деня или плана за утрешния ден. Пригответе си чантата, изгладете си дрехите, почистете, или си подгответе обяд, за да не се занимавате с тези неща на другия ден. Така елиминирате и тревоги, които могат да ви попречат да заспите.

Вземете магнезиева добавка

Магнезият е антистрес минерал, който подобрява качеството на съня. Недостигът на магнезий е вторият най-често срещан недостиг сред хората в развитите страни и може да доведе до инсомния.

Усъвършенствайте спалнята си

Хората спят по-добре в тъмна среда. Предците ни са се будили, работили и спели в зависимост от слънцето, затова всякакви източници на светлина в спалнята могат да нарушат съня. Може да покриете светлините от различните електроники или да носите маска за сън. Спането на по-ниска температура също подпомага качеството му.

Чистете редовно

Домашните акари живеят в домашния прах в жилищата - най-вече в дрехите, килимите и спалните. Възможно е да спите на повърхност, покрита с тях, което е опасно, защото те причиняват алергии и могат да ви събудят.

Начинът да ги избегнете е да имате възможно най-малко мебели в спалнята, както и да сменяте спалното бельо поне веднъж на седмица. Почистете също всички повърхности с антибактериални кърпички.