Населението на много по-малки градове в Европа е толкова намаляло, че те вече предлагат субсидии за покупки на жилища, евтини наеми и други предимства, само и само за да увеличат населението си и да привлекат нови жители, включително чужденци.

Редица малки градчета в Италия, които вече са приложили на практика тези мерки, привлякоха толкова много глобално медийно внимание, че новите дестинации, които се включват в тези програми, предлагат доста по-примамливи стимули. Това са градове в Швейцария, Италия, Гърция и Испания, като някои от тях предлагат  до 50 000 евро и повече на семейство, пише Forbes.

В края на миналата година, според Time Out, Италия обяви, че ще плати по 30 000 евро на ентусиаст, за да се премести в някои от селските райони. Страната все още поддържа програмата за жилища от 1 евро, като последно пусна осем къщи в Сант'Елия за продажба, за да стимулира икономиката на града.

Офертите идват с условия. Най-малкото се изискват гаранции, че новодомците възнамеряват да живеят в районите дългосрочно.

Ето няколко от най-новите оферти: 

Албинен, Швейцария

Албинен се намира в швейцарските Алпи и е градче с по-малко от 250 жители, което предлага да плати на семейства над 50 000 евро, за да се премести там.

Общината предлага 25 000 швейцарски франка - 25 300 евро, на хора под 45 години да се преместят там и 10 120 евро на дете.

Схемата е отворена и за швейцарски граждани или отговарящи на условията чужденци, които са живели в Швейцария достатъчно дълго, за да получат разрешение за пребиваване.

От кандидатите също се изисква да живеят в дом, който струва поне 200 000 швейцарски франка (202 310 евро) и трябва да се ангажират да живеят в Албинен в продължение на 10 години.

Понга, Испания

Град Понга в региона Астурия в Северна Испания предлага до 3000 евро за семейства с деца и до 2000 евро за несемейни или двойки без деца. Хората, които изберат да създадат семейство там ще получават допълнителни 3500 евро на новородено.

Град Понга е известен със своите изумруденозелени планини, а селото е известно, че е свидетел на преминаването на келтската култура. Известен е и с висококачествените си местни продукти, включително занаятчийски сирена, мед и сушени меса

За да се възползват от офертата, хората трябва да се съгласят да живеят там поне пет години.

Северозападен Арканзас предлага биткойни на стойност $10 000, ако се преместите там

Този район в САЩ предлага биткойни на стойност $10 000, ако се преместите там

Програмата е част от план за стимулиране на заселването в Северозападен Арканзас

Рубия, Испания

Село Рубия има 1400 жители и се намира в северозападния район на Галисия, на 2 часа и половина път с кола източно от Сантяго де Компостела. То предлага да плаща на новите жители - за предпочитане семейства - до 150 евро на месец, за да живеят там. Схемата се надява да увеличи броя на учениците в местните училища.

В Италия

Югозападният регион Калабрия предлага до 28 000 евро на хора, които желаят да се преместят в село с по-малко от 2000 жители, пише Euronews.

Новите потенциални заселници трябва да са на възраст до 40 години и да се преместят в региона в рамките на 90 дни след приемането на молбата им. Те също трябва да стартират бизнес или да си намерят работа.

Снимка 583544

Източник: iStock Images

Снимка 539347
Тези италиански села ще ви платят €28 000, за да се преместите там

Тези италиански села ще ви платят €28 000, за да се преместите там

Те са в красивия регион Калабрия в Южна Италия

Сардиния, Италия

Небезизвестният остров Сардиния предлага 15 000 евро на хора, готови да се преместят там в опит да коригират тенденцията за намаляване на броя на селското население.

Известен със своите пясъчни плажове, синьо небе и тюркоазени води, средиземноморското кътче иска да се бори с изселването и правителството е заделило 45 милиона евро за плана, достатъчно за покриване на 3000 субсидии.

За да отговарят на условията за безвъзмездна помощ, хората трябва да се преместят в община на Сардиния с население под 3000 души и парите трябва да бъдат използвани за закупуване или ремонт на дом.

Получателите трябва да живеят там на пълен работен ден.

Финансовите стимули на Гърция

Гърция е изправена пред трудна ситуация, с намаляващо и застаряващо население, пише Digital Émigré.

Раждаемостта е ниска и много хора напускат страната. Това оказва голям натиск върху системата за социално осигуряване на Гърция и затруднява икономическия растеж на страната.

Един остров в Гърция предлага стимули за насърчаване на новодошлите и борба с тенденцията: Остров Антикитера

Разположен е на юг от континентална Гърция и северозападно от Новите жители ще получат дом и парцел земя и ще им се плащат по 500 евро всеки месец през първите три години, в които живеят там", пише Expatriate Group.

Този град в Мисисипи ще ви плати, ако се преместите там

Пореден американски град предлага да ви плати, ако се преместите там

Програмата е насочена към хора, които работят дистанционно