Още едно населено място в САЩ се опитва да примами нови жители. Този път става въпрос за Начес, Мисисипи, който предлага "пакет" от 6 100 долара на всеки нов заселник. Това е третият американски район, след Арканзас, и град Тълса, който обявява подобна програма, пише Forbes.

Схемата е наречена Shift South и е насочена към хора, които работят дистанционно и извън района на Начес. Тук обаче има уловка - за да се класират, кандидатите трябва да си купят къща на стойност 150 000 долара или повече и да живеят в дома поне една година, което не е предпоставка за успех на програмата.

Според кмета на Начес Дан Гибсън се цели да се "внесе нов живот" в града, като се привлекат хора, които работят дистанционно и вече нямат желание да живеят в големите градове.

 Тълса ще ви плати $10 000 в брой, ако се преместите там за 1 година

Този американски град ще ви плати $10 000 в брой, ако се преместите там за 1 година

Досега има 20 000 заявления

Но работят ли тези схеми?

След като Тълса, Оклахома предложи 10 000 долара в брой на тези които се преместят там, са кандидатствали повече от 10 000 души от 50 държави. Но не всеки кандидат казва, че е бил привлечен от от парите.

Почти седем на всеки 10 души вече работят дистанционно. Неотдавнашно проучване показа, че 15,9 милиона души са се преместили по време на коронавируса, според данни на USPS, като много хора предпочитат да напуснат големите градове.