Напоследък все по-голяма популярност набират програми за привличане на нови жители в по-малко населени райони или малки градчета по света. През последните месеци тези примамливи оферти идват най-вече от изоставени италиански градчета, които предлагат оферти за покупка на къща за 1 евро, в замяна на това купувачът да я реставрира и да живее там. Но стремежът за привличане на нови жители не е само в Европа.

Сред последните населени места, обявили подобни програми е Тълса - вторият по големина американски град в щата Оклахома. Програмата Tulsa Remote обещава на новите заселници в града 10 000 долара ако останат да живеят там за определен период от време.

Програмата е финансирана от George Kaiser Family Foundation и стартира през 2018 г. Досега има 20 000 заявления от хора от цял ​​свят търсещи нов дом.

 Този регион в САЩ ще ви плати $10 000, за да се преместите  там

Този регион в САЩ ще ви плати $10 000, за да се преместите там

Той е известен като едно от най-добрите места за живот в Америка

Целта е да се привлекат "талантливи и енергични хора"."Стремим да привлечем хора, работещи в различни сфери, които носят работните места със себе си", казва Бен Стюарт, изпълнителен директор в Tulsa Remote, цитиран от CNN. 

Според условията кандидатите трябва да работят на пълен работен ден дистанционно и да са заети извън Оклахома, както и да имат право да работят в САЩ. Те трябва да са на възраст над 18 години и да могат да останат в Тълса. Ако са одобрени, кандидатите се съгласяват да живеят в Тълса поне година.

Няма краен срок за кандидатстване. Обещаните 10 000 долара в брой идват под формата на безвъзмездна помощ и се разпределят в рамките на година. Освен парите, програмата предоставя безплатно работно пространство, настаняване в жилище със специални оферти за наем и др.

От 2018 г. досега Tulsa Remote е одобрила 400 души, кандидатствали по програмата, а само трима от тях напускат града след крайния срок.

По думите на Стюарт повечето от кандидатите по програмата са се преместили в Тълса най-вече заради достъпните разходи за живот в града.

Не е изненадващо, че откакто пандемията е принудила много хора да работят дистанционно по програмата Tulsa Remote има голям интерес. Над 40% от участниците в програмата идват от ИТ индустрията. Има обаче и журналисти, певци и др.