Уникална древна книга от Египет, която е написана още в зората на християнството и е смятана за една от най-старите съществуващи книги в света, ще бъде предложена на търг през юни в Лондон, предава Reuters.

"Кодексът Кросби-Шойен", написан на коптски език върху папирус около 250-350 г. сл. Хр. и създаден в един от първите християнски манастири, е с приблизителна продажна стойност от $3,8 милиона, става ясно от изявление на Christie's.

Снимка 602019

Източник: iStock

"Точно в този период папирусният свитък започва да се превръща във форма на кодекс", коментира Юдженио Донадони - старши специалист по средновековни и ренесансови ръкописи в Christie.

Продават на търг българско изкуство за над 180 000 евро

Продават на търг българско изкуство за над 180 000 евро

Коя творба ще е акцент на аукциона?

Това, което се намира в тази древна книга, всъщност са най-ранните известни текстове на две книги от Библията. 104-те страници са написани от един писар в продължение на 40 години в манастир в Горен Египет и се пазят зад плексиглас. Кодексът съдържа първото послание на Петър и книгата на Иона.

Книгата е изложена в Christie's в Ню Йорк до 9 април. Тя ще бъде продаденана търг в Лондон на 11 юни, където се очаква участието на много колекционери.

Десет впечатляващи открития от Древен Египет, за които трябва да знаете

Десет впечатляващи открития от Древен Египет, за които трябва да знаете

Древните цивилизации обаче са оставили след себе си колекция от артефакти и руини, които все още вдъхновяват любопитните пътешественици