Модерното и пост-военното българско изкуство ще са акцент на Пролетния търг на аукционна къща Artmark. Нейната селекция включва 104 произведения на родните живопис и скулптура с обща прогнозна стойност от над 180 000 евро.

Сред тях са създадените в края на XIX век две творби на Ярослав Вешин и три женски портрета на Иван Мърквичка, създадени по време на творческото му пътешествие из България. Представени са и произведения на изкуството, създадени от едни от значими автори от първата половина на ХХ век, като Владимир Димитров-Майстора, Борис Георгиев, Елисавета Консулова-Вазова и Васил Стоилов, преминавайки през големите модернисти като Давид Перец и Николай Дюлгеров, до съвременниците Генко Генков, Казаков-Нерон, Светлин Русев и Димитър Буюклийски-Мичи.

Инвестициите в изкуство: Най-важните неща, които трябва да знаем

Инвестициите в изкуство: Най-важните неща, които трябва да знаем

Пазарът на произведения на изкуството расте със зашеметяващ темп

Акцент в търга е творбата "Разходка с шейната" (начална цена 25 000 евро) на Ярослав Вешин, създадена в периода, когато той живее в Мюнхен и Словакия. Творбата се завръща за първи път на българския пазар на публичен търг, след като престоява повече от 100 години като част от немска колекция.

Сред портретите на Мърквичка има два, които са били част от една и съща творба, но след създаването им в края на XIX век художникът ги е разделил.

"Богатата история на изкуството, традицията на колекционерството, културните институции и най-вече голямото разнообразие от стойностни художници са предимства, които превръщат бълграския арт пазар в място с много възможности", е цитирана в официалното съобщение да коментира Руксандра Думитру, представител на Artmark за нашата страна.

Инвестициите в изкуство вече са достъпни и за българските вложители

Инвестициите в изкуство вече са достъпни и за българските вложители

Произведенията на изкуството носят средна доходност от над 8% на годишна база, казват от първия специализиран фонд у нас Експат Глобално Изкуство

Произведенията на изкуството са изложени в къща "Ватев" на ул. "Кузман Шапкарев" 1 и могат да бъдат видени от 10:00 до 20:00 часа от понеделник до неделя до 1 април. На 2 април ще се проведе самият търг - с наддаване онлайн и на място в 19:00 часа в Hyatt Regency Sofia.