Covid-19 донесе почивка за планетата, но това бе само временно. Денят на екологичния дълг — на който човечеството вече е използвало повече ресурси, отколкото планетата може да генерира за една календарна година, отново идва все по-рано и по-рано. И тази година дойде на 29 юли, пише Deutsche Welle.

"Остава ни почти половин година, а вече сме използвали квотата си от биологични ресурси на Земята за 2021 г.", посочва Сузан Айткен от Общинския съвет в Глазгоу, където тази година световните лидери ще се съберат на среща за климата.

Снимка 541235

Тъй като по-голямата част от света живееше под локдаун през 2020 г., през миналата година Денят на екологичния дълг дойде на 22 август — почти месец след постигнатия отрицателен рекорд през 2018 г., когато се падна на 25 юли. През тази година — въпреки че емисиите от полетите и наземния транспорт все още са далеч от върховете от 2019 г., общото им количество се изстрелва.

Днес човечеството използва 74% повече ресурси, отколкото екосистемите могат да регенерират за година. Тоест, ако продължаваме да живеем по същия начин, са ни нужни 1,7 планети като нашата. И не изглежда, че това ще се промени скоро.

За сравнение, през 1970 г. този ден дойде на 30 декември.

Един свят не е достатъчен

Ако гражданите на света живееха като тези в Съединените американски щати, щяха да са ни нужни ресурсите на пет цели планети като Земята, за да бъде задоволен глада за потребление.

Индустриализираните държави имат най-голям принос към преместването на Деня на екологичния дълг все по-рано през годината. Катар, Люксембург и Обединените арабски емирства носят далеч повече щети — и ако всички живеехме като тях, щяха да са ни нужни между 5,5 и 9,1 планети.

Китайският начин на живот означава, че са нужни 2,3 планети.

Има и държави, в които се използват далеч по-малко ресурси. Пример е Индия, където коефициентът е 0,7.

Снимка 541236