Пътуванията на сънародниците ни в чужбина са намалели драстично, показват актуалните данни на Националния статистически институт. Заради пандемията пътуванията на българите зад граница са в размер на едва 4%.

През най-отпускарския период - юли-септември, общо 1.327 млн. български граждани над 15-годишна възраст са реализирали туристически пътувания, като 96% от тях са били в страната и само 4% в чужбина.

Подобна беше картината и през миналата година. За сравнение през същото тримесечие на предпандемичната 2019-а обаче от общо 1.734 млн. българи, предприели туристически пътувания, 24% са били зад граница.

САЩ отваря границите за ваксинирани европейци

САЩ отваря границите за ваксинирани европейци

Новината е добра за авиолиниите, за които трансатлантическите пътувания са особено печеливши

Все пак дори и в кризата по-голямата част от излизанията на българите в чужбина това лято са били с цел почивка и екскурзия - 64%, показва статистиката. Други 12% са посетили близки и роднини и също около 12% - са пътували по професионална линия - в командировки, участия в конгреси, конференции, сключване на сделки.

Българските туристи са харчили средно по 385.94 лв. за туризъм в страната и по 693.50 лв. извън граница. За последните две години този среден разход се е увеличил, съответно със 17 и 38 лв. Транспортът остава с най-голям дял в разходите при пътуванията в чужбина, докато в страната е храната е най-големият разход. При бизнес пътуванията в чужбина разходите са чувствително по-високи - средно 1094 лв. на човек.

За почивката или екскурзията си в чужбина само в една четвърт от случаите сънародниците ни са ползвали услугите на туроператор. В страната организираните туристически пътувания са още по-малко - под 10%.