Авиолиниите подновиха полетите между Европа и Съединените американски щати, след като в понеделник Вашингтон отвори границите на страната за граждани от 33 държави, пише The Wall Street Journal.

От понеделник ваксинираните граждани могат да пътуват до САЩ, ако покажат доказателство за имунизацията и отрицателен Covid-19 тест. Държавите, попаднали в забранителния списък (33 страни, най-вече от Европа), отговаряха за 53 процента от чуждестранните посетители в САЩ.

Забраната бе издадена първо през март 2020 г. от тогавашния президент Доналд Тръмп като част от мерките срещу пандемията.

За авиокомпаниите забраната бе скъпа. Международните пътувания са най-печелившия пазар за повечето от тях, а трансатлантическите визити носят висок марж и бяха най-печелившите маршрути преди пандемията.

United Airlines подновява 33 полета и очаква 50 процента повишение на броя на международните пътници. Delta отчете 450 процента ръст в закупените билети извън САЩ.

Бизнес пътуванията, които намаляха драстично насред пандемията, също се покачват.

Но пазарът е далеч от възстановяване. Общо 6 605 полета ще потеглят от европа към САЩ този месеца, 41% спад спрямо същия месец на 2019 г.

В понеделник САЩ разреши на напълно ваксинираните посетители да преминават и сухопътните граници с Канада и Мексико за първи път от 20 месеца насам.