Обикалянето на света може да струва много по-малко, отколкото си мислите. Ако сте готови да пожертвате малко пространство за краката си, да носите малък багаж и да се заредите със закуски, можете да осъществите околосветско пътуване за 2345 долара с нискобюджетни авиокомпании.

Поне така твърди редакторът на CNNMonеy Ричард Куест, който обикаля девет държави за осем дни, използвайки 10 нискотарифни превозвача.

Общата стойност на полетите на Куест е 2345 долара или приблизително половината от това, което би платил, ако използва традиционните авиокомпании. Той е резервирал най-евтините налични места и е избрал да не яде от храната, предлагана от превозвачите.

Същото пътуване с авиокомпании като Lufthansa и United Airlines би струвало поне 4227 долара. Летенето с превозвачите от алианса Sky Team, който включва Delta, Air France и KLM, би достигнало 4606 долара.

Ричард Куест потеглил от Лондон в събота, спрял в Белгия, Чехия и Обединените арабски емирства, а в момента се отправя към Шри Ланка. Той ще лети и през Малайзия, Сингапур и Австралия преди да се приземи в Хаваи. След това ще отскочи до Лос Анджелис и Ню Йорк, а накрая ще достигне последната си дестинация Лондон.

Най-евтиното пътуване от пътешествието на Куест е полет на EasyJet от Лондон до Брюксел, който струва едва 24 долара. Друг кратък полет – от Брюксел до Прага – струва само 25,60 долара с Ryanair – най-голямата нискобюджетна авиокомпания в Европа.

Ryanair обяви първата си дестинация от София

Ryanair обяви първата си дестинация от София

Най-скъп се оказва полетът между Лос Анджелис и Ню Йорк, който струва 482 долара с JetBlue. Това бил най-евтиният наличен билет, но не и най-ниската цена, която обикновено предлага превозвачът.

Най-евтината част от пътуването на журналиста струва около 6 цента за 1,6 км, а най-скъпата – 0,19 долара.