Когато става въпрос за най-гъсто населените държави и места в света, човек със сигурност би се сетил на първо място за страни, като Китай, Индия или Бангладеш. Всъщност обаче се оказва, че тази, която е на първо място по този показател, се намира доста по-близо до България и е в Европа.

Става въпрос за Монако. Според данни на ООН именно там живеят най-много хора на едно място. Градът-държава е разположен на едва 2,02 квадратни километра или иначе казано е повече от 10 пъти по-малка от град с площта на Силистра, например.

Въпреки малката си площ обаче там живеят около 26 000 души на квадратен километър. А според прогнозите те ще се увеличат до 27 000 до 2025 година.

В Монако луксозните имоти не стигат, но властите имат $1,6 милиардно решение на проблема

В Монако луксозните имоти не стигат, но властите имат $1,6 милиардно решение на проблема

Цените на жилищата там са едни от най-високите в света

На второ място по гъстота на населението е един град с особен статут в Китай. Става въпрос за известния с казината си Макао, където населението е около 20 800 души на квадратен километър. Бившата португалска колония е разположена на 23,8 квадратни километра, като там живеят над 612 хиляди души.

От друга страна Китай, където населението е над 1,3 милиарда души, има по около 150 души на квадратен километър, показват изчисленията на ООН.

Третото най-населено място в света е Сингапур, където живеят около 8155 души на квадратен километър. За разлика от Монако и Макао обаче площта на страната е доста по-голяма - 660 квадратни километра. Тя е дом на над 5,6 милиона души.

Снимка 346457

Източник: World Economic Forum