Услугата на Google за доставка с дронове  Google Wing вече е изпълнила 100 000 поръчки, казват от компанията. Изглежда се разраства и доста бързо - ръстът на доставките е 500% на годишна база през първото тримесечие на 2021 г. Това вероятно е само началото - Google планира да разширява още услугата си през тази година, пише Fobes.

Само една от операциите за доставка в Куинсланд, Австралия, е най-голямата услуга за доставка с дронове в света според Google. Там завършените доставки на Google Wing включват са за над 10 000 чаши кафе, 2700 суши рула и други хранителни продукти. Доставките се извършват предимно до домовете, но и до офиси и жилищни сгради и дори до обществени паркове.

Дроновете на Wing са комбинация между дрон и самолет с неподвижно крило. Те могат да превозват малки опаковки: малко под 3 килограма и доставят в радиус от около 10 километра, а доставката се извършва за  по-малко от шест минути. Дроновете не кацат, а се спускат на около седем метра над земята и след това се спускат и освобождават пакета автоматично.

Услугата за доставка в същия ден или на следващия ден може да е била революционна преди години, но доставката в рамките на няколко минути е съвсем нов модел.

Wing стана първата компания за доставки с дронове, която спечели одобрение от Федералната авиационна администрация на САЩ преди две години.

Не само технологичният гигант предлага подобни услуги. В Ирландия например услугата за доставка с дрон Manna, също доставя е нетрайни продукти като кафе, сладолед, бургери, пържени картофи. Скоро компанията ще оперира и в ЕС.