През миналата година Гърция официално започна работа по един от най-мащабните проекти в историята си - превръщането на старото международно летище в Атина в модерен бизнес, жилищен и развлекателен комплекс.

Сега южната ни съседка си е поставила за цел да превърне територията на затворената аерогара Elliniko в гръцкото Монако, което да привлича заможни предприемачи и компании от чужбина.

Всичко това вкючва вече предложени законодателни промени, които предстоят да бъдат гласувани от парламента в Атина. С тях гръцките власти се надяват да направят бизнес климата в страната по-привлекателен за заможните хора от дестинации, като Лондон.

Според източници една част от измененията са свързани с това да улеснят процеса за преместването на чуждестранни компании в страната. Това включва основно данъчни стимули за тези фирми. Вече е в ход и предложението на правителството за намаляване на данъка върху доходите на физически лица.

Друга част от промените е насочена към привличането на семейни фирми, а третата е за допълнителни стимули за инвеститорите, решили да преместят офиса и служителите си в страната.

Що се отнася до региона на старото летище в Атина, през миналата година стана ясно, че Гърция ще вложи 8 милиарда евро в пълното му преобразяване. На неговото място трябва да бъдат построени жилищни и бизнес сгради заедно с комплекс от казина, спортни съоръжения и места за отдих.

Когато проектът бъде завършен, Гърция ще разполага с един от най-големите курорти в Европа, който ще бъде с площ три пъти по-голяма от Монако. Старото летище Elliniko International беше затворено през 2001 годна, като вместо него заработи новото Airport Athens International Airport.