Ако сте пътували със самолет, знаете, че не е добре да ожаднявате, докато чакате самолета на изхода. Защото вече сте изхвърлили всички течности при проверката на ръчния багаж. А водата на в тази част на летището струва наистина много пари - до 5 евро.

Това обаче е на път да се промени. Еврокомисарят по въпросите на транспорта Виолета Булк иска да накара европейските летища по отношение на предлагането на вода да заприличат на брюкселското, където от лятото половин литър вода струва вече само 1 евро.

„Водим интензивни разговори с представители на летищата как може да се промени това така, че водата след проверката за сигурност да не бъде толкова скъпа”, казва Булк пред Welt am Sonntag.

Каква е разликата между директните полети и полетите без спиране?

Каква е разликата между директните полети и полетите без спиране?

Правите ли разлика между двата вида?

 „126 летища в Европа, които обслужват половината трафик на континента, изразиха готовност да осигурят вода по 1 евро”, добавя тя. „Но това не стига. Нашата цел е колкото се може повече летища да го направят”, казва още Булк.

Летището в Брюксел беше едно от първите, което реагира на предложението на Съюза на летищата в Европа ACI през лятото да осигури евтина вода. Така вече не се налага пътниците да минават проверката с празни шишета, които после да пълнят в тоалетните.