Хората в предпенсионна възраст днес са изправени пред няколко финансови предизвикателства в допълнение към опасенията за света, който оставят на своите деца и внуци. За да се изправят пред тези предизвикателства, ще трябва да направят много малки, средни и големи стъпки в живота си, които ще подобрят финансите им, като същевременно ще помогнат за подобряването на средата на живот за техните бъдещите поколения.

Имайки предвид всички това, нека да разгледаме дузина печеливши стратегии и съвети за спестяване на пари по време на годините на пенсиониране, дадени от експерти за финансовото издание MarketWatch.

Следвайте парите си: Където живеете

Много хора остават на мястото си, когато се пенсионират, и не преразглеждат жизнената си ситуация. Въпреки това, този дом с три, или четири спални, в града, може да е бил добро място за създаване на семейство, но може да не е най-добрият избор за вашия пенсионен живот.

И ако трябва значително да намалите разходите си за живот, разходите за жилище са добро място да започнете да търсите спестявания, тъй като те са най-големият разход за повечето пенсионери.

Съвет за зелен дом № 1: Обмислете къде ще живеете след пенсиониране

Този идиличен дом за пенсионери на плажа, в пустинята или планината може да няма същата привлекателност, която е имал в миналото. Топлината, пожарите или наводненията, причинени от екстремни метеорологични явления, биха могли да опустошат начина на живот при пенсиониране в тези условия.

Ако живеете в район, който е подложен на екстремни метеорологични условия, вашият пенсионен портфейл може да бъде ударен от значително увеличени премии за застраховка на собствениците на жилища.

Ако решите, че тези райони може да не са за вас, тогава можете да изберете да живеете целогодишно в район, който е далеч от горски пожари, наводнения и екстремни температури и просто да си почивате на любимия си плаж, планина или пустинна общност.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Съвет за екологичен дом № 2: Намалете къщата си

По-малката къща ще спести от сметки за енергия, както и от данъци върху собствеността и поддръжка. Апартаментите са особено по-енергийно ефективни в сравнение с големите еднофамилни къщи в малките градове и селата.

Освен това ще имате по-малко място за почистване и обзавеждане, спестявайки време и пари. Намаляването може да осигури други ползи, като опростяване на живота ви и освобождаване на активи, които бихте могли да инвестирате за доход след пенсиониране.

Съвет за зелен дом № 3: Преместете се близо до ежедневните магазини за търговия на дребно и услуги, ресторанти и социални среди, ако е възможно

Това ще ви позволява лесно и бързо да си набавяте храна, развлечения и обогатяване, като ви спестява време и пари и същевременно намалява консумацията на енергия.

Съвет за зелен дом № 4: Климатизирайте къщата си

За да намалите сметките си за електричество и отопление, помислете за изолация на стените и прозорците. Можете също така да помислите за добавяне на слънчеви панели, ако са практични за вашия район. Ако живеете в район, който е податлив на суша, помислете за намаляване на сметките си за вода, като инсталирате система за "сива" вода, водохващане или капково напояване.

Възвръщаемостта на вашата инвестиция чрез намалени сметки за комунални услуги може да се сравни до голяма степен с възвръщаемостта на инвестициите, особено ако навлизаме в период на висока инфлация.

Съвет за екологичен дом № 5: Заменете моравата си с устойчиво на суша озеленяване, което използва по-малко вода, газ за косене и химически торове и пестициди

Ще спестите пари и ще намалите въглеродния си отпечатък.

Съвет за зелен дом № 6: Отглеждайте свои собствени плодове и зеленчуци

Ще ядете по-евтина, по-прясна и по-вкусна храна в сравнение с това, което можете да купите в супермаркета, и ще намалите въглеродния си отпечатък, като елиминирате разходите за опаковка и транспорт.

Въпреки че повечето хора може да не искат да отглеждат толкова много продукция, може да имате празен ъгъл в двора си, който лесно да побере зеленчукова градина или любимото ви овощно дърво, ако живеете в къща с двор разбира се.

Сега нека да разгледаме още шест съвета как да бъдете по-екологични със своите спестявания и живота си.

Следвайте парите си: ежедневните си разходи

Поглеждайки отвъд дома си, може да сте в състояние да предприемете много стъпки в ежедневието си, които могат да бъдат печеливши дългосрочни стратегии.

Съвет за екологичен начин на живот № 1: Използвайте колата си по-малко

Като ходите пеша или с велосипед до възможно най-много места и ще намалите разходите си за бензин, застраховка и поддръжка на автомобила. Не само ще спестите пари за транспорт, но и ще получите упражнения, които подобряват здравето ви.

Ето един свързан съвет: Използвайте обществен транспорт, когато е възможно. Тъй като разполагаме с повече време, не е нужно да бързате толкова много, за да стигнете там, където искате. Може дори да се наслаждавате повече на живота, оставяйки шофирането на другите и срещайки хора, докато вървите.

Съвет за екологичен живот № 2: Потърсете работа, която е близо до дома ви

Ако трябва да работите, защото финансовите ви ресурси не са достатъчни, за да се пенсионирате напълно, потърсете работа, която е близо до дома или е достъпна с обществен транспорт. Дори по-добре, опитайте се да намерите дистанционна работа. Проучванията показват, че намаляването на времето, което прекарвате в пътуване до работното място, може да допринесе за вашето щастие от живота.

Съвет за зелен живот № 3: Яжте по-малко месо

Фабричните ферми за месо използват много вода и създават значителни парникови газове и токсично замърсяване. Яденето на повече растителна храна е не само по-порезно за околната среда, като използва много по-малко ресурси, но е и по-евтино, което помага за седмичния ви бюджет. Освен това е по-здравословно и за нас, което има потенциала да намали вашите медицински сметки.

Съвет за зелен живот № 4. Купувайте вашите зеленчуци и плодове на местните фермерски пазари

Местно отглежданите продукти използват по-малко енергия за транспортиране и опаковане в сравнение с голяма част от продуктите, които ще намерите в супермаркетите. В процеса можете да се упражнявате повече, като се разходите из пазара и може да се забавлявате, като се запознаете с продавачите.

Съвет за зелен живот № 5: Купувайте по-малко нови неща

Купувайте по-малко нови неща, като се присъедините към клуб за размяна на неща - те са нарастваща тенденция в социалните медии. Можете също да обмислите закупуването на дрехите си от магазини втора употреба или консигнационни магазини. Това е чудесен начин да срещнете нови приятели и да преминете отвъд купуването на "същите стари" нови неща.

Съвет за зелен живот № 6: Купете хибридна или електрическа кола, ако трябва да смените кола

Тези автомобили могат да ви помогнат да спестите пари от сметки за гориво и значително да намалят въздействието върху изменението на климата.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на ProCredit Bank, LIDL, училище "Дени Дидро", Zagorka, Сердика Център, Cargotec, RÖFIX, Solvay Sodi, Insaoil.