Средновековна архитектура, пусти градове и отдалечена провинция - това, което звучи като филм на ужасите, всъщност може да бъде рецептата за идеалния хотел във време на коронавирус.

От 90-те години на миналия век Италия е пионер в туристическия модел, известен като "albergo diffuso". Това е напълно оборудван хотел, но не в традиционния начин, а в различни сгради, намиращи се в изоставено село.

Повечето от тези вековни села страдат от обезлюдяване, след като като жителите се местят в по-големи градове в търсене на работа - същия проблем, който вдъхновява много италиански села да продават домовете си на безценица.

Предприемчивите хотелиери са взели тези призрачни градове и са ги превърнали в често луксозни места за настаняване, като гостите могат да се изолират, но също могат да се хранят в ресторант или може би да посетят спа център в друга част на селото.

Тъй като пътуванията започват да се завръщат с перспективата за ваксина, много туристи все още ще предпочитат настаняване, което предлага перспектива за социално дистанциране и именно "разпръснатите" хотели са на мода.

След разрушителното въздействие на пандемията върху туристическата индустрия на Италия - която представлява 13% от БВП на страната - те вероятно ще играят жизненоважна роля за съживяването на сектора, като по-традиционните хотели все още са изправени пред предизвикателства при адаптирането към Covid времената.

Нунзия Тараски, директор на Sextantio Albergo Diffuso, казва, че "не са променили нищо по време на Covid".

"Тъй като тази концепция не е много комерсиална, ние нямаме много стаи. Стаите, които са вътре в малките домове, са отдалечени. Това е проект, роден от реставрация, повече отколкото от икономически модел, но сега това е предимство, защото има много пространство и гостите са спокойни", казва Нунзия Траски, управител на Sextantio Albergo Diffusoна - хотел от този модел.

Мариса Раги, собственик на Al Vecchio Convento Albergo Diffuso в малкото селце Портико ди Романя в северната италианска област Емилия Романя казва, че е отчаяна. "Емилия е оранжева зона, така че сме затворени", казва тя. "Но преди да стане работихме много".

"Бях щастливо изненадана, тъй като обикновено 90% от клиентелата ни са чужденци, които търсят тези скрити преживявания, търсят истинската Италия. От средата на юли, когато Италия се отвори отново досега, имахме много италианци, които ни спасиха ", казва Раги.

"Имахме гости до миналата седмица, когато бяхме принудени да затворим. През последните два месеца работихме повече, отколкото през последните 20 години."

По-голямата част от клиентите са северноевропейци. "Италианците обикновено питат дали имаме басейн или сауна - а ние нямаме."

Раги и съпругът й отворят ресторант в родния й град, но през 2007 г., когато отвориха хотелът с помощта на създателя на разпръснатата хотелска концепция Джанкарло Дал'Ара, бизнесът се развива.

Докато местността процъфтяваше, в града се отвориха и други бизнеси, вдъхновени от успеха на хотела.

"Като подарък за града, реших да отворя малка безплатна библиотека, която отварям рано сутринта и ако си спомня, затварям я през нощта. Всеки може да дойде, да донесе книга и да вземе книга. Днес в безплатната библиотека има 10 000 книги", хвали се тя.

Андреа Чиарока, собственик на Residence Il Palazzo, също в Санто Стефано ди Сесанио, казва, че заведението й е успяло да преодолее тенденцията на спад, наблюдавана от традиционните хотели през тазгодишния пиков сезон.

"Това лято имахме ръст на туризма, мисля, че ще има ниша в туризма, след като хората искат да се върнат към природата, да се разходят из селата и планините."