Миналата зима изглеждаше, че 2020 г. ще бъде годината на Матилда Шнурова. Тя получава все повече и повече отличия за своя ресторант CoCoCo, който се счита за пионер в начина на мислене - така наречения Slow Food в руската кухня.

Тя започва работа по три нови ресторанта. CoCoCo се разделя на два нови ресторанта на остров Нова Холандия, луксозния CoCoCouture и по-непринуденото бистро CoCoCo. А старото пространство на CoCoCo вече е Bio My Bio ресторант за "бавно хранене" - в менюто се избягва захарта, глутена и лактозата, нещо, което според нея липсва в ресторантската среда в Русия.

Но тогава дойде COVID

Два от ресторантите бяха отворени през април и един трябваше да отвори през май - когато вирусът дойде и принуди всички да се затворят. Но Шнурова и преди се е сблъсквала с предизвикателства.

"Когато отворих CoCoCo с готвача Игор Гришечкин преди осем години, хората не ядяха местни продукти", спомня си тя. "Всички готвачи използваха продукти от Италия или Франция. Можете да намерите наистина добра храна, но с европейски съставки. Когато отворих, исках предизвикателството да готвя с местните продукти. Би било уникално. Помислих си: "леле, няма ресторанти като този".

"Разговарях с много собственици на ресторанти. Всички казаха, че това е луда идея, че хората искат да ядат европейски храни. Но отворих през 2012 г. само предлагах само ястия с местни продукти. Мисля, че след една или две години много ресторанти в Москва и Санкт Петербург ще бъдат отворени с тази концепция. "

И така тази година нейната безумно звучаща идея продължава с планирани три ресторанта. Тя няма съмнение, че ще адаптира концепциите в другите ресторанти си за близко бъдеще.

"Все още се придържам към първоначалните си планове", казва тя. "В Бистрото, които отвори през юли нещата не са лоши. Сервираме храна като бургери и пици и хората я обичат. Намира се в парка на остров Нова Холандия, където хората отиват да се разходят."

По-трудно е в Bio My Bio, който беше открит през август. "Това е голям ресторант. Имаме 70 места, спазва се социално дистанциране и е трудно да развиваме нов ресторант, когато не можем да поканим международни журналисти или да организираме партита или винени вечери. "

Най-големият ресторант CoCoCouture се отваря през следващата седмица като продължение на концепцията на CoCoCo. Това ще бъде място със сложни ястия като яйце на Фаберже, създадено от бял шоколад с хайвер, холандез и злато, което припомня прочутото бижу на Великден, което цар Александър III подарява на императрица Мария Федоровна всяка година.

Шнурова е реалистично настроена относно предизвикателствата пред ресторанта, който обикновено привлича любителите на храната. "Не можем да разрешим тази ситуация", казва тя. "Просто трябва да изчакаме."

Тя е успяла да задържи по-голямата част от персонала си (с изключение на някои, които са напуснали по лични причини) и да поддържа ентусиазъм за проектите. "Аз съм много оптимистичен човек", казва тя. "Това е в природата ми. Чувствах голяма подкрепа от моя екип. Намалих 20% от заплатите, но те ме подкрепиха и аз ги подкрепих. Опитахме се да бъдем оптимисти. Моментът, в който ще отворим проекта, ни кара да сме положително настроени.

"Ако го бяхме отворили и след това беше въведена карантина, а след това го отворим отново, нямаше да е същото. Но имахме вълнението от откриване на нещо ново. Работихме по дизайн, сервиз, чинии и вкусове. Стартирахме Bio My Bio с доставка. Решихме да не чакаме. Бяхме сигурни, че по време на карантината ще бъде успешно.

Въпреки всичко отворих ресторантите си. Ще отворя и третия. Виждам, че ще бъде изключително трудна зима. Може би няма да има заболяване през април. Засега трябва да останем така. Мисля за колегите си навсякъде по света и знам колко е трудно да се премине през това трудно време. Но аз все още съм уверена и вярвам, че хората ще ни разберат и ще ни посетят през пролетта. "