Китай планира първа пилотирана мисия до Марс през 2033 г., а след това и редовни полети до Червената планета. Страната иска да установи постоянна населена база на Марс за извличане на ресурси, пише Reuters .

"Пилотирани полети до Марс са планирани за 2033, 2035, 2037 и 2041 г., както и за по-нататък. Преди началото на мисиите Китай ще изпрати роботи на Марс за проучване на евентуални места за база и за изграждане на системи за извличане на ресурси там", съобщи наскоро шефът на основния китайски ракетостроител Ван Сяочзюн, който посредством видеовръзка участва в руска космическа конференция.

За Евентуално заселване на Марс екипажите трябва да могат да използват ресурсите на планетата, да извличат вода под повърхността, генериране на кислород и произвеждане на електричество.

Страната трябва да разработи технология, с която астронавтите да се връщат на Земята.

Китай планира да създаде база, която ще е разположена на южния полюс на Луната. Миналата седмица Китай изпрати трима астронавти на недовършена космическа станция в първата си мисия с екипаж от 2016 г., поставяйки въпроса за лидерството на САЩ в орбиталното пространство.