През 2019 година самолет на австралийската авиокомпания Qantas, летейки по маршрута Лондон - Сидни, е извършил най-продължителния пътнически полет в света без междинно кацане в историята на пътническата авиация. Този рекорд припомня CNN.

Най-големият летателен апарат в света се готви за полет

Най-големият летателен апарат в света се готви за полет

Дирижабълът Pathfinder 1 е финансиран от съосновател на Google, може да замени товарните самолети

Boeing 787-9 Dreamliner е останал във въздуха цели 19 часа и 19 минути по време и за това време изминал разстояние от 17,8 хиляди километра. Така всъщност са били счупени два световни рекорда, защото полетът е признат за най-дългият пътнически, както по отношение на изминатото разстояние, така и по времето, прекарано по въпросния маршрута.

Снимка 647423

Източник: iStock

Историята

Самолетът напуснал летище "Хийтроу" в Лондон точно в 6 ч. сутринта в четвъртък, 14 ноември 2019 година. По време на полета самолетът прекосява въздушното пространство на Германия, Полша, Белорусия, Русия, Казахстан и Китай.

След това самолетът се насочва на юг, прелитайки над Филипините и Индонезия. Въпреки че Boeing 787-9 може да превозва до 256 пътници, този път на борда е имало само 50 души, включително четирима пилоти. Отбелязва се, че по време на този най-дълъг полет в света пътниците успели два пъти да посрещнат изгрева на слънцето.

Гражданските полети от Летище Русе изглеждат все по-вероятни

Гражданските полети от Летище Русе изглеждат все по-вероятни

Операторът на аеропорта внесе документи за експлоатация