Летището Истанбул беше класирано сред 10-те най-натоварени летища в света през август, издигайки се от 14-то до пето място в доклад, изготвен от Official Airline Guides (OAG) - водещият световен доставчик на авиационни данни и анализи.

Операторът на летище Истанбул IGA заяви, цитиран от Daily Sabah, че докладът показва, че най-натовареното летище в света остава международното летище Хартсфийлд-Джаксън в Атланта, САЩ. То е последвано от международното летище Дубай в Обединените арабски емирства (ОАЕ) и международното летище Далас Форт Уърт в САЩ

Международното летище в Токио е на четвърто място, а летището в Истанбул е на пето място в списъка.

На фона на инфлация и криза Истанбул иска да се превърне във водещ международен финансов център

На фона на инфлация и криза Истанбул иска да се превърне във водещ международен финансов център

Ключовият проект на Турция - Истанбулският финансов център (IFC) скоро отваря врати

Британското летище Хийтроу е на осмо място, международното летище в Лос Анджелис на девето, а летище Париж Шарл дьо Гол във Франция е на 10-то място.

Летище Истанбул - мегалетището на мегаполиса, беше официално обявено за отворено в края на октомври 2018 година, преди да започне да функционира напълно през април 2019-а. То отразява Истанбул - най-големият град в Европа, пресичащ Европа и Азия, като основен регионален транспортен център.

Летище Истанбул може да обслужва 90 милиона пътници годишно в настоящата фаза, което, макар да е висока цифра, е нищо в сравнение с потенциалния му капацитет да обслужва 200 милиона след завършването на всички фази, което ще го прави най-голямото летище в света. Това трябва да се случи до 2028 година.

Летище София отчита 24% по-малко пътници в сравнение с 2019 г.

Какво се случва с трафика на летище София?

Общият брой на пътниците, преминали през летище София през юни е 560 153