На днешния 20 юли милиардерът Джеф Безос трябва да излети в космоса, припомнят световните медии. Неговата компания Blue Origin ще изстреля от Земята екипаж, който включва бившия главен изпълнителен директор на Amazon, неговия брат, първокласен пилот-жена на 80, както и млад нидерландски студент по физика - Оливър Деймън.

18-годишният Деймън е бил участник в търга и си е беше осигурил място във втория полет. След като мястото се е освободило, младежът ще има късмета да пътува буквално след дни. Все още не е ясно колко е платил младежът. Според източници билетът е купен от неговия баща Джос Деймън, който е основател и главен изпълнителен директор на инвестиционната компания със седалище в Нидерландия Somerset Capital Partners.

Полетът ще бъде излъчван на живо на уебсайта на Blue Origin от около 14:30 ч. българско време, като би трябвало да отнеме около 11 минути.

Макар че полетът на Безос беше изпреварен от този на един друг милиардер - сър Ричард Брансън, целият свят и днес се вълнува от историческото събитие.

След успешния полет на Брансън Virgin Galactic продава акции за $500 милиона

След успешния полет на Брансън Virgin Galactic продава акции за $500 милиона

От началото на годината книжата на компанията са поскъпнали с над 84%

Това е първият туристически полет на компанията Blue Origin, която заедно с тази на Брансън - Virgin Galactic, имат за цел да са бъдещите лидери в превозването на хора в Космоса.

Няколко дни преди да излети в Космоса Джеф Безос дари 200 милиона долара на научноизследователския образователен музей "Смитсониън инститюшън".

Това е най-голямото дарение, което институцията е получавала от основаването си през 1846 г. според Washington Post.

От тях 130 милиона долара ще бъдат похарчени за създаване на образователен център с името на Безос. Останалите 70 милиона долара ще бъдат предоставени за обновяване на националния Музей на въздухоплаването и космоса.

18-годишен младеж от Европа ще пътува с Безос до Космоса

18-годишен младеж от Европа ще пътува с Безос до Космоса

Анономният пасажер, който е предложил колосалните 28 милиона долара за да е част от екипа, няма да пътува