Чаят е неразделна част от много култури по света, а на Изток се цени заради лечебните му свойства. Историята му датира от около 2737 г. пр.н.е., когато китайският император Шен Нунг разбърква няколко листа от растението Camellia sinensis в съд с вряла вода и изпива първата чаша чай в историята. Днес най-скъпите чайове в света са начин за ценителите да разкрият деликатните вкусове и да се свържат с различни култури.

Неговата уникалност, грижливото отглеждане, специфичният климат и внимателната обработка правят най-скъпите чайове толкова ценни. Тези фактори придават на чаените листа отличителен вкус, дълбочина и сложност, за да се получи перфектната чаша.

Снимка 697054

Източник: iStock

Ако желаете да повишите нивото на чаеното си изживяване, разгледайте списъка с някои от най-скъпите чайове в света.

Da-Hong Pao (Да-Хонг Пао), чиято стойност е около $1,2 милиона за килограм, е най-скъпият чай в света, отглеждан в планините Уйи в китайската провинция Фуджиан и обявен за национално богатство заради своята рядкост. По време на официалното посещение на бившия американски президент Никсън в Китай основателят на Китайската народна република Мао Дзедун му подарява 200 грама чай Da-Hong Pao, символизиращ мира и приятелството между двете нации.

Историята на този тип чай датира от времето на династията Мин. Името Da-Hong Pao се превежда като "Голяма червена роба" и според легендата китайският император дарил робата си, за да получи бурканче от този чай улонг, с което да помогне на болната си майка.

Колкото и да е странно, при отглеждането на чая Panda Dung се използва тор от мечка панда. За първи път този чай е култивиран от Ан Янши, предприемач в Югозападен Китай, който започва да използва тор от панда от близките центрове за размножаване като органична тор и продава първата партида от тази своеобразна напитка на цена от около $3500 за 50 грама.

Смята се, че чаят, който има високо съдържание на антиоксиданти, има безброй ползи за здравето. Чаят Panda Dung се продава на цена от около $70 000 за килограм.

Снимка 697056

Източник: iStock

Yellow Gold Tea се продава изключително от компанията за чай TWG в Сингапур. Твърди се, че пъпките, култивирани за Yellow Gold Yea, растат само в една планина в китайската провинция Съчуан и се берат само един ден в годината, от върха на дърво, с добив от едва няколко килограма всяка реколта.

Пъпките му се изрязват само и единствено със златни ножици, след което се покриват с 24-каратово годно за консумация злато, което му придава металически и цветен вкус. Известен като чая на китайските императори, цената му е почти $13 000 за килограм.

Най-скъпите пури в света - злато, диаманти и пътуване до Никарагуа като бонус

Най-скъпите пури в света - злато, диаманти и пътуване до Никарагуа като бонус

Неразумната на пръв поглед цена често всъщност е резултат от лимитирано производство

Считан за един от най-висококачествените зелени чайове в Япония, Gyokuro означава "перлена роса" или "нефритена роса" на японски и се отглежда в района на Уджи. Съществува обаче ексклузивна версия на тази така специална напитка - Hon-Gyokuro. Префиксът "hon", превеждан като "автентичен", се дава само на Gyokuro, който е отгледан по традиционен начин от майстор занаятчия.

Процесът на събиране на този чай изисква отглеждането му под сянката на сламени рогозки в продължение на четири седмици, преди да се съберат най-добрите чаени листа.

Един килограм Gyokuro струва приблизително $650.