Според много изследвания, когато хората ви намират за по-интелигентен и компетентен, те са много по-склонни да ви се доверят.

Ето няколко трика, как да изглеждате по-умен и да спечелите в по-голяма степен доверието на околните, дадени от психолози:

1. Използвайте средните си инициали

Явно има причина за това, много хора оставили своята следа в историята, да са използвали инициалите на презимето си.

Например Джон Ф. Кенеди или Франклин Д. Рузвелт. Използването на ициалите на презимето, не само е признак на статут, но също така повишава очакванията за степента и капацитета на интелекта и представянето.

В едно проучване участниците са накарани да прочетат и оценят есе на Айнщайн относно теорията на относителността. За неин автор са били представени Дейвид Кларк, Дейвид Ф. Кларк, Дейвид Ф. П. Кларк и Дейвид Ф.П.Р Кларк.

Не само, че Дейвид Ф. Кларк е получил по-високи оценки от Дейвид Кларк, но с най-високи оценки от всички се е отличил Дейвид Ф.П.Р. Кларк.

2. Представяйте графики

Други изследвания сочат, че хората са много по-склонни да се доверят на източник, ако той съдържа графики. Изследване е направено върху група, на които е било представено описание на нов медицински продукт.

Едното проучване е било с графика, а другото без. Иначе, и двете проучвания са били напълно идентични. 97% от групата прочела проучването с графика обаче, го е сметнала за много по-достоверно, на фона на едва 67% за групата прочела същото изследване, но без графика.

3. Пропуснете питието

Дори и само да ви видят с питие е достатъчно, за да ви сметнат за по-малко интелигентен, според проучване на University of Michigan.

4. Вярвайте в себе си

Нищо не проектира интелигентността в такава степен, както увереността. Когато вярвате в себе си, вие подобрявате ефективността си. Нещо повече, да изглеждате неуверен се възприема от останалите, като признак за по-нисък интелект.

5. Говорете просто

Ако сте наистина умен, не е нужно да използвате сложни термини, за да го показвате. Истинският интелект говори сам за себе си. В допълнение, използването на сложни думи винаги носи със себе си риска да сбъркате.

 6. Бъдете експресивен

Според психолозите, дори и двама души да казват абсолютно едно и също нещо, този който го казва по-експресивно, ще бъде възприет от околните като по-интелигентен.

7. Гледайте околните в очите

Това е задължително, защото най-малкото е признак на добри обноски. Оказва се обаче, че ако гледате хората в очите, се възприемате и за по-интелигентен.

8. Носете очила

Изследванията сочат, че хората носещи очила, особено тези с дебели рамки, се възприемат от околните като по-умни от останалите.

9. Поддържайте темпото на тълпата

Много изследвания сочат, че ако правите нещата със същата скорост, като тази на хората около вас (тълпата), ще бъдете възприеман като по-голям интелект.

10. Обличайте се официално

Това не е изненада. Как се обличат хората, до голяма степен предопределя мнението за тях. Както се казва "по дрехите ви посрещат".