Понякога, за да постигнете успех и да се доближите до човека, който искате да бъдете не е нужно да добавяте повече неща, а да се откажете от някои, пише CNBC.

Въпреки че определението за успех е различно за всеки, има определени неща, които ако прибавите или махнете от живота си биха могли да ви направят по-продуктивни и успешни.

От част от тях може да се откажете още днес, докато при други това може да отнеме малко повече време.

1. Откажете се от нездравословния начин на живот

"Грижете се за тялото си. Това е единственото място, на което можете да живеете" - Джим Рон

Ако искате да постигнете нещо в живота всичко започва оттук. Трябва да се грижите за здравето си и има само две неща, които да имате предвид: здравословното хранене и физическата активност.

Това са малки стъпки, но ще си благодарите всеки ден.

2. Откажете се от краткосрочното мислене

"Живеете само веднъж, но ако го правите правилно, веднъж е достатъчно" - Мей Уест

Успешните хора си поставят дългосрочни цели и знаят, че те ще са просто резултат от краткосрочните навици, които трябва да изпълняват регулярно. Те трябва да станат част от вас. Има разлика в това да тренираш за лятото и да тренираш, защото такъв е начинът ти на живот.

3. Недейте да играете на дребно

Ако никога не опитвате нови възможности или не позволявате на мечтите си да станат реалност, никога няма и да разгърнете истинския си потенциал. И светът никога няма да се възползва от това, с което бихте могли да допринесете. Затова дайте гласност на идеите си, не се страхувайте от провала и от това да успеете.

4. Спрете да си намирате извинения

"Не става въпрос за картите, които ви раздават, а за начина, по който ще ги изиграете" - Ранди Пош

Вземете живота си под контрол, защото никой друг няма да го направи.

Успешните хора знаят, че те са отговорни за живота си и това какво се случва в него. Осъзнавайки, че сте отговорни за това, което се случва по-нататък в живота ви, е едновременно плашещо и вълнуващо. Но това е единственият начин да постигнете успех, защото извиненията само биха ни ограничили и пречили да се развиваме лично и професионално.

5. Откажете се стереотипното мислене

"Бъдещето принадлежи на тези, които имат много умения и знаят как да ги комбинират по творчески начини" - Робърт Грийн

Не трябва да вярвате на това, че личните ви таланти и качества са фиксирани и успехът е базиран изцяло на тях. Както и другите области от живота, те трябва да се тренират. Успешните хора инвестират ежедневно огромно количество време, за да развиват начина си на мислене, да трупат нови знания и да променят възприятията си, така че да извличат максимални ползи.

6. Зарежете перфекционизма

Нищо никога няма да бъде перфектно без значение колко опитваме. Страхът от провала често ни пречи да предприемем действия и в чакане на това всичко да е идеално, често се губят много възможности.

7. Спрете да вършите няколко неща едновременно

"Никога няма да стигнеш до края на пътя си, ако спираш да хвърляш камъни по всяко куче, лаещо по пътя" - Уинстън Чърчил

Често успешните хора избират едно нещо и се съсредоточават в него без значение дали е бизнес идея, разговор или тренировка.

Наличието на пълно присъствие и ангажираност с една задача е от голямо значение.

8. Откажете се от нуждата да контролирате всичко

"Някои неща зависят от нас, а други - не." - Епиктет

Важно е да разграничавате двете. Не мислете за нещата, които не можете да контролирате и се фокусирайте върху тези, които можете и знайте, че понякога единствено имате контрол върху вашето възприятие.

9. Отказвайте нещата, които ви отдалечават от целите

"Който постига малко, трябва да пожертва малко. Който иска да постигне много, трябва и да пожертва много. А този, който се цели във върха, трябва да е готов да жертва почти всичко" - Джеймс Алън

Успешните хора знаят кога трябва да кажат "Не!" и кога да отхвърлят определени задачи, дейности и искания от техни приятели, роднини и колеги.

Винаги ще се появяват хора с предложения и молби за помощ, но ако се съгласявате на всички, рискувате да се отдалечите от собствените си планове.

10. Не бъдете зависими от социалните медии и телевизията

"Проблемът е, че мислите, че имате време." - Джак Корнфийлд

Импулсивното сърфиране в интернет и гледането на телевизия са част от модерните заболяванията на днешното общество. Човек не трябва да се оставя да бъде зависим от тях и освен, ако не са свързани с работата, консумацията им трябва да се ограничи, а времето насочено към неща, които истински обогатяват живота.

 Най-богатата жена в света, спечелила състоянието си сама, споделя 3 съвета за успех

Най-богатата жена в света, спечелила състоянието си сама, споделя 3 съвета за успех

Тя е започнала бизнеса си от своя апартамент, а днес е работодател на 82 000 души