48-годишната Зоуи Куинфей е основател и главен изпълнителен директор на Lens Technology. Тя притежава нетно състояние от 7,4 милиарда долара и е най-богатата жена, спечелила богатството си сама според класацията на Forbes.

Родена в Хунан Китай, тя не е имала лесно детство. Когато е била на пет, загубва майка си, а баща ѝ пострадва при инцидент във фабрика. Той остава сляп и загубва едната си ръка, което кара Зоуи да се научи да оцелява сама.

Тя напуска гимназия на 16 години и отива в Шънджън, където започва да работи във фабрика за часовници през 1986 година. По-късно Куинфей е повишена на ръководна позиция.

Нейните планове обаче са други, разказва CNBC. През 1993 година тя и част от семейството ѝ стартират работилница за принтиране на екрани в тристайния си апартамент със спестените пари на Зоуи. В това жилище тя основава първата си компания. Бизнесът ѝ е за лупи, лещи и всякакви увеличаващи стъкла, които се използват в производството на техника.

Постепенно нейната компания се развива, като дава работа на 1000 служители. През 2003 година, Куинфер получава предложение да работи с Motorola. Сега Lens Technology работи с имена като Tesla, Apple, Samsung и Huawei.

Като най-големия си успех, тя определя побеждаването на останалите конкуренти в битката за сътрудничество с Motorola.

Тя е имала и трудни финансови периоди, в които си е мислила, че заради разходите на компанията може да загуби дома си. Въпреки това заради семейството си е продължавала да търси изход. Така 22 години по-късно след създаването на работилницата в своя апартамент, бизнесът на Зоуи се оценява на 11,4 милиарда долара с над 82 000 служители.

Снимка 428882

Източник: Lens Technology

Успялата бизнес дама, която е най-богата жена в света, спечелила парите си сама, а не чрез наследство, споделя своите три съвета за успех:

1. Подгответе се добре

Според нея предприемачите винаги трябва да са добре подготвени за предстоящото и да очакват всичко. Затова е важно подобряването на личностни качества като състезателен дух, устойчивост и разбирането на пазара и конкурентите на него.

"Трябва да имате кураж, за да посрещнете поражението", казва Зоуи. Тя смята, че увереността има особено значение за успеха, но се придобива с опит.

Бизнес дамата винаги е имала резервни варианти, когато се е срещала с клиенти, защото по думите ѝ не трябва да се стига до отказ, тъй като той е постоянен.

2. Продължавайте да учете

"Клиентите няма да ви предложат по-висока цена за продукта ви само защото имате добра диплома. Но знанията ви за бизнеса ще ви помогнат да поддържате вашата компания конкурентноспособна. Когато имате възможност да учете, това значи, че имате шанс да израствате", обяснява най-богатата жена в света.

3. Не се отказвайте

Куинфей казва, че много хора се отказват, щом усетят удар върху увереността си, но ключът към успеха според нея е да издържат трудните моменти. Тиймбилдинг, който тя дава за пример, е изкачване в планината Дауей. Зоуи е разделила служителите си на групи, като някои са искали да се откажат, но тя е настояла те да продължат.

"Когато стигнеш до половината и се откажеш, нямаш куража да се върнеш и да започнеш отначало. Но с постоянство се получават нещата", сигурна е Куинфей.