Днес трудно можем да си представим светът без съществуването на застраховките. Застраховането на колата, на дома ни и на самите нас ни дава сигурността и спокойствието, без които просто не можем. Или поне повечето от нас. От кога обаче датират застраховките?

Историята на застраховането датира още от древния свят. През годините е еволюирало в модерния бизнес, който познаваме днес, защитавайки безброй хора от всякакви рискове.

В древността първите записани форми на застраховане са се случвали между вавилонски и китайски търговци. Когато търговците е трябвало да прекосяват бурното море, те са си разделяли стоките между различни кораби, за да ограничат евентуалната им загуба.

Един от първите документирани методи за ограничаване на загубите е отбелязан в Кодекса на Хамурапи, написан около 1750 год. пр. Хр. При този метод търговец, който получава заем трябва да плати на заемодателя допълнителна сума пари в замяна на гаранция, че заемът ще бъде анулиран ако пратката бъде открадната.

В Кодекса също е гласяло, че лъжливото деклариране на загуба е наказуемо, както и че в случай на катастрофа между два кораба, виновният е длъжен да замени кораба на пострадалия както и да възстанови товара, който е пренасял.

Първите хора застраховали своя народ са били ахеменските монаси, а застрахователните записи са били представени в нотариалните кантори. Гражданите са им дарявали скъпоценни вещи, а в замяна са получавали подкрепа и защита в трудна ситуация.

Много по-късно, в края на 17 век Лондон, който вече е световен търговски център вижда, нуждата от застраховка на товари. Градът се превръща в център за компании или хора, които са били готови да поемат начинанията на товарни кораби или търговци. Lloyd`s of London, един от първите водещи застрахователи, все още е основен застрахователен бизнес в града.

През 1666 година в Лондон се възпламенява огромен пожар, който унищожава над 30 000 жилища. Тогава търговецът Никълъс Барбон започва да изгражда бизнес свързан със застраховки на сгради. По-късно той представя първата в града компания за застраховки срещу пожар. От тогава датира и първият застрахователен бизнес в света, който прилича най-много на днешния.