Анонимни хакери са откраднали внушителната сума от $100 милиона в криптовалута от т. нар. "блокчейн мост" Horizon, съобщи CNBC. Това е един от най-големите обири на цифрови валути  историята.

От компанията за блокчейн Harmony, която е разработчик на Horizon, коментираха, че са идентифицирали индивидуален акаунт, който се смята за виновник за удара.

Блокчейн мостовете играят голяма роля в пространството на DeFi (Децентрализираните финанси - форма на финансови взаимоотношения без участието на традиционните финансови посредници, базирана на блокчейн технологиите), като предлагат на потребителите начин да прехвърлят своите активи от един блокчейн в друг.

Рекордна кражба на криптовалута: Хакери "удариха" Ronin и отмъкнаха NFT за $615 милиона

Рекордна кражба на криптовалута: Хакери "удариха" Ronin и отмъкнаха NFT за $615 милиона

Обект на атаката е била блокчейн компанията Ronin

В случая на Horizon потребителите могат да изпращат токени от мрежата на Ethereum до Binance Smart Chain. От Harmony заявиха, че атаката не е засегнала отделен блокчен мост.

Подобно на други аспекти на DeFi, които има за цел да възстанови традиционните финансови услуги като заеми и инвестиции в блокчейн, мостовете се превърнаха в основна цел за хакери поради уязвимости в основния им код.

Към момента Harmony не разкрива как точно са откраднати средствата. Този хакерски удар следва серия от големи атаки срещу други блокчейн мостове. Ronin Network, която поддържа крипто играта Axie Infinity, загуби над $600 милиона при пробив в сигурността, извършен през март. Wormhole, друг популярен мост, загуби над $320 милиона в друг хак месец по-рано.

Севернокорейски хакери стоят зад кражбата на над $500 милиона в криптовалута

Севернокорейски хакери стоят зад кражбата на над $500 милиона в криптовалута

Това е най-голямата криптокражба в света