Севернокорейски хакери са откраднали $540 милиона в най-мащабната кражба на криптовалута в света, съобщи блокчейн проектът Ronin. Хакерската група, известна като Lazarus, стои зад атаката WannaCry Ransomeware от 2017 година, която засегна 200 000 компютъра по целия свят, включително и тези на Националната здравна служба на САЩ.

Американското Министерството на финансите съобщи, че кражбата е свързана с електронни адреси, ползвани от Lazarus. Кражбата е извършена чрез онлайн играта Axie Infinity.

Рекордна кражба на криптовалута: Хакери "удариха" Ronin и отмъкнаха NFT за $615 милиона

Рекордна кражба на криптовалута: Хакери "удариха" Ronin и отмъкнаха NFT за $615 милиона

Обект на атаката е била блокчейн компанията Ronin

"Съединените щати знаят, че Северна Корея все повече разчита на незаконни дейности, включително киберпрестъпления за генериране на приходи за своите оръжия за масово унищожение и програми за балистични ракети, докато се опитва да избегне строги санкции на САЩ и ООН", пише The Guardian, цитирайки говорител на финансовото министерство.

Групата Lazarus работи повече от десет години с благословията на правителството на Северна Корея. На 29 март ФБР съобщи, че групата Lazarus Group , съвместно с хакери от APT38, са отговорни за кражбата на $620 милиона долара в Ethereum.

Според САЩ хакерската група Lazarus се контролира от Главното разузнавателно бюро на Северна Корея. Същите хакери бяха обвинени за атаките с WannaCry през 2017-а, които засегнаха 200 000 компютъра по целия свят.

Смята се също и че групата е отговорна за хакването на международни банки и клиентски сметки. Те са и най-вероятните виновници за кибератаките срещу Sony Pictures Entertainment през 2014 година.

Поредната кражба: хакери източиха близо $200 милиона от голяма криптоборса

Поредната кражба: хакери източиха близо $200 милиона от голяма криптоборса

Хакерският удар е един от най-опустошителните до момента