Американската космическа агенция NASA отпусна над $415 милиона на три американски компании, включително Blue Origin на Джеф Безос, за проектиране на частни космически станции и други търговски дестинации в орбита, пишат световните медии, цитирайки съобщение на агенцията.

Компанията на Безос ще получи $130 милиона, Nanoracks, доставчик на търговски достъп до космоса, ще получи $160 милиона, а мултинационалната компания за аерокосмически и отбранителни технологии Northrop Grumman ще получи $125,6 милиона.

В изявление на уебсайта си NASA пише, че се стреми да запази присъствието на САЩ в орбита чрез преминаване към частни платформи, тъй като Международната космическа станция трябва да преустанови дейността си до края на десетилетието. В съобщението се обяснява, че паричните награди ще стимулират развитието на комерсиални космически станции от частния сектор, които ще бъдат достъпни както за правителствени, така и за клиенти от частния сектор.

Безос обяви планове за създаване "бизнес парк" в Kосмоса

Безос обяви планове за създаване "бизнес парк" в Kосмоса

Според информация на компанията станцията ще бъде "бизнес парк" в Kосмоса

"Ние си партнираме с американски компании, за да разработим космически дестинации, които хората ще могат да посещават, в които да живеят и да работят, което позволява на NASA да продължи да изгражда път в космоса в полза на човечеството, като същевременно да насърчава търговската дейност над Земята", заяви администраторът на агенцията Бил Нелсън.

NASA вече си партнира сериозно с частната индустрия. Космическата компания на Илон Мъск SpaceX пуска спътници в орбита, доставя товари и наскоро изстреля екипаж към МКС. През април агенцията възложи договор на SpaceX за $2,9 милиарда за използване на ракета на име Starship, за да отведе астронавтите до Луната.