Шефът на Ryanair предупреди, че закъсненията и отменените полети на ирландската нискотарифна компания в Европа ще продължат "през цялото лято", съобщава Sky News. Майкъл О'Лиъри посочва като основна причина за ситуацията недостигът на летищни служители.

Главният изпълнителен директор на авиопревозвача се обърна към клиентите, които "трябва да бъдат подготвени", че в пиковия летен сезон ще получат "по-малко от задоволително преживяване".

Впрочем, проблемната ситуация се отнася за повечето авиокомпании на Стария континент. По думите на О'Лиъри "някои авиопревозвачи ще отменят между 5 и 10 процента от планираните си полети".

Хаос на европейските летища. Кой е виновен за отменените полети?

Хаос на европейските летища. Кой е виновен за отменените полети?

Кулминацията на броя отменени полети беше през изминалия уикенд

Ситуацията ще бъде особено тежка на летища като Гетуик и Хийтроу, като според прогнозите ще бъде по-лошо през уикендите и по-добре през работните дни от седмицата.

Освен недостиг на летищни служители в контрола на въздушното движение, липсват кадри и при обработката на багажа и сигурността.

Само през миналите събота и неделя 25 процента от полетите на Ryanair са били забавени, заради проблеми, свързани с контрола на въздушното движение и още 15 процента, заради закъснения на летищата.

Майкъл О'Лиъри е категоричен, че във Великобритания Brexit утежнява допълнително ситуацията, тъй като търсенето нараства след премахването на пандемичните ограничения, но летищата не могат да наемат достатъчно служители от чужбина за запълването на длъжности, за които британци почти не кандидатстват.

Този понеделник летище Хийтроу поиска авиокомпаниите да намалят 10 процента от полетите на два терминала. На този фон един друг нискотарифен превозвач - easyJet, започна да отменя хиляди полети, планирани за летния сезон.

Липсата на полети до Бургас принуждава руснаците да продават имотите си в Созопол, какви са цените

Липсата на полети до Бургас принуждава руснаците да продават имотите си в Созопол, какви са цените

След началото на войната в Украйна, България и още много страни забраниха полетите от и до Русия