Руските собственици на апартаменти във ваканционно селище "Санта Марина" в Созопол пристигат трудно в България през тази година. Липсата на директни самолетни полети ги кара да търсят различни маршрути - през Дубай, Истанбул, Египет, Армения. Затрудненият транспортен достъп е една от причините някои руски собственици да обявят имотите си за продажба. Това разказаха Милена Захариева, изп. директор на инвестиционната компания "ФеърПлей Интернешънъл" и Марио Захариев, основател на "ФеърПлей Интернешънъл", в ефира на Bloomberg TV.

Колко по-скъпа излиза почивката на морето в ниския, средния и високия сезон

Колко по-скъпа излиза почивката на морето в ниския, средния и високия сезон

Цените в топ ресторантите са се качили в рамките на 17-20%

Руската военна инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари, провокира забрана от страна на ЕС Русия да използва въздушното пространство на блока. Русия отговори със същата мярка.

"Транспортният достъп е изключително важен за ваканционните комплекси край морето", обясни Захариев. Той припомни, че преди години именно заради ограничените полети между Дания и Бургас скандинавските собственици да разпродали имотите си по Черноморието.

"Сега има няколко полета дневно от Великобритания до Бургас и това е основна причина да имаме английски туристи и собственици на имоти", добави той.

Очакванията са българите, англичаните и германците да бъдат най-активните туристи в Созопол това лято.

"Руснаци и украинци съжителстват в мир във ваканционното селище в Созопол - най-голямата група собственици там са от Русия, но има и много украинци. През март т.г., след началото на войната, дойдoха много украинци, които се населиха в апартаменти, собственост на руски лица. И до момента те живеят там", разказа още Марио Захариев.

Какво се случва с имотите на руснаците и украинците по морето?

Какво се случва с имотите на руснаците и украинците по морето?

Фирмите, които стопанисват и поддържат имоти на чужденци не получават парите за услугите си

Към момента няма масово разпродаване на имоти от страна на руснаците.

"В момента вторични пазар е около 10%, което не е много по-различно от това, което сме наблюдавали предишни години", разказа Милена Захариева. По думите й интересът за покупка на имот в комплекса е предимно от българи.  Като основната тенденция е - руснаци продават, а българи купуват.

Върховите стойности на ваканционните апартаменти в комплекса бяха през 2012-2013 г., когато беше пикът на покупките от руски граждани. Цените бяха достигнали до 1800 евро/кв. м, последва спад и сега устойчивият пазар е на нива 1100-1200 евро/кв. м, обясни Марио Захариев.

"Никога не сме имали повече от 12% обявени имоти за продажби и никога не сме имали сделка под 900 евро/кв. м."