Продажбата на сезон 2022 е започнала още през 2020 година, разказа в ефира на БНТ Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Той припомни, че за първи път, заради пандемията големите чуждестранни туроператори договориха цени за 2022 г. и такава остава практиката и сега - може да се записват почивки за следващата и по-следващата година. Това означава, че хотелиерите трябва да работят по цени, обявени през 2020 г., защото има гаранция, че сезонът ще протече по предплатената цена. Иначе казано за част от туристите лято 2022 ще бъде доста изгодно.

По думите му по българското Черноморие има много голяма леглова база, която дори през пиковата 2019 г., с 12,5 милиона чуждестранни туристи е била запълнена едва на 67%.

Компанията, която ще заведе всичките си служители на почивка на Канарските острови

Компанията, която ще заведе всичките си служители на почивка на Канарските острови

Като подарък за добре свършена работа през последните две години

"Сега, ако влезете в някоя от електронните търсачки ще видите, че са започнали големи намаления, включително и за върха на летния сезон - за август", каза Драганов. По думите му причината е в конкуренцията и факта, че въпреки рестартирането на чартърните програми остават много свободни легла. Той посочи, че в момента има стаи, които се предлагат за по 80 лева на нощ през август, което представлява падане на цените. 

"Виждаме силна диверсификация между нисък, среден и висок сезон - близо един път се качват цените, т.е. ако цената на стаята е била 100 лева във върха на сезона става вече 200 лева", добави експертът.  

Чадърите и шезлонгите във всички хотели ще са безплатни и са включени в цената на нощувката. Около 25 лева ще струва два шезлонга и чадър в останалите зони, прогнозира още той.

Рим подарява по €200 за спа почивка

Рим подарява по €200 за спа почивка

Опитът за съживяване на сектора струва на данъкоплатците €53 млн.

Що се касае до цените в ресторантите, Румен Драганов обясни, че и те ще се определят спрямо конкуренцията.

"Движат се с вдигане на цените тези, които имат много голямо търсене и нямат места. Там цените са се качили в рамките на 17-20%. Като на върха на сезона те ще бъдат по-високи", каза още Драганов.