Съседна Сърбия е най-вероятната страна, в която се намира криптобеглецът от Южна Корея До Куон, съобщават властите в Сеул, цитирани от Bloomberg. 31-годишният бивш предприемач е обвиняем в страната си във връзка с краха на създадените от него криптовалути TerraUSD и луна.

Според южнокорейските власти инфорацията, че Куон "по всяка вероятност е на Балканите", не са неверни. Местните медии пишат, че Южна Корея е в процес на молба за сътрудничество от Сърбия.

Местонахождението на Куон е неизвестно, след като в средата на септември властите издадоха заповед за ареста му по обвинения в нарушаване на законите за дейността на капиталовите пазари. След това за криптобеглеца беше издадена и червена бюлетина на Интерпол.

В момента американските власти разследват и възможни връзки от страна на юонокорейския криптобеглец със Сам Банкман-Фрийд, чиято криптоимперия начело с борсата FTX също се срина.

Шефът на фалиралата FTX: имам само $100 000 в сметката си. От $26 милиарда преди колапса на криптоборсата

Шефът на фалиралата FTX: имам само $100 000 в сметката си. От $26 милиарда преди колапса на криптоборсата

По думите му "всичко", което е имал, е свързано с вече фалиралата компания

През октомври тази година южнокорейската прокуратура сигнализира, че Куон е летял до Дубай от Сингапур, където има централа на неговата Terraform Labs, най-вероятно като междинна спирка, преди да се насочи за някъде другаде. Днес следите му водят към Сърбия.

Проблемът е, че към момента Сеул и Белград нямат двустранен договор за екстрадиция, но все пак двете страни са приели прилагането на Европейската конвенция за екстрадиране.

Стейбълкойнът TerraUSD трябваше да поддържа паритет с американския долар чрез комбинация от алгоритми и схеми на търговия, свързани с криптовалутата луна. Системата обаче се срина през месец май тази година, засилвайки по-широките разпродажби на криптопазара. Куон отрича да е извършвал каквото и да е престъпление.

Шефът на BlackRock: Повечето крипто компании ще фалират

Шефът на BlackRock: Повечето крипто компании ще фалират

Анализатори вече поставят под въпрос бъдещето на дигиталните активи