Цената на столичните таксита нараства с 36% от 1 януари догодина. По-високите цени на таксиметровите услуги в София бяха приети от Комисията по транспорт в Столичния общински съвет и стават реалност след настояване от страна на таксиметровите водачи. Предложението на превозвачите беше подкрепено от ГЕРБ, ДПС и ВМРО. 

Минималната дневна тарифа става 1,05 лева на километър, а максималната - 1,78 лева. Минималната нощна тарифа става 1,21 лева на километър, а максималната - 2,19 лева. Максималните тарифи пък се увеличават от 1.30 лв. на 1.78 лв. за дневна и от 1.60 лв. на 2.19 лв. за нощна.  В момента максималната дневна тарифа е 1,30 лева, а нощната - 1,60 лева.

Припомняме, че в края на октомври за втора поредна година Столичният общински съвет одобри данъчна отстъпка за таксиметровите услуги в столицата. Това се случи на фона на протести от бранша, който настояваше и за увеличението на цените за превоз.

От НДК до Бизнес парка за 27 лева? Такситата в София искат драстично поскъпване

От НДК до Бизнес парка за 27 лева? Такситата в София искат драстично поскъпване

Таксиметровите превозвачи настояват и за единна тарифа

Размерът на патентния данък за такситата се запазва в размер на 850 лева на година. Одобреното облекчение обаче предвижда шофьорите да платят само 300 лева, а остатъкът да бъде поет от държавния бюджет, чрез целева субсидия за Столичната община.

През август тази година таксиметровите превозвачи в София настояха за корекция на минималната и на максималната тарифа на таксиметровите услуги, като подрертаха, че те не са променяни от 9 години насам. От синдиката на такситата искаха дневната тарифа да е 2,25 лв./км., а нощната - 2,76 лв./км.

Браншовите сдружения на таксиметровите шофьори настояват още цените на таксиметровата услуга да се определя ежегодно по нова методология, която тепърва трябва да се разработи. Таксиметровите водачи искаха още Столичната община да въведе единна тарифа за целия град, която да замести минималните и максималните ставки. Такава е практиката в някои европейски държави.